Nawłoć pospolita i nawłoć kanadyjska

Ziele nawłoci (Herba Solidaginis) jest zielem oczyszczającym krew, moczopędnym, przeciwkamiczym i odkażającym drogi moczowe. Zmniejsza obrzęki, obniża ciśnienie krwi (działanie hipotensyjne) działa odtruwająco- zwiększa wydalanie soli, amoniaku, kwasu moczowego, usprawnia usuwanie szkodliwych związków i produktów przemiany materii, działa rozkurczowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwukrzycowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo, wzmacnia naczynia krwionośne (rutyna), pomaga w nieżytach żołądka i jelit.

Napar świetnie nada się do przemywania skóry łojotokowej, trądzikowej, z wypryskami, przy trądziku różowatym, oczyszcza pory, ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, osuszające i ściągające, warto go stosować w kremach, tonikach i rozmaitych kosmetykach domowej roboty. Napar sporządzamy zalewając gorącą wodą dzbanek do herbaty, w którym umieszczamy 3-4 łyżki ziela. Nawłoć dzięki obecności rutyny uszczelniającej naczynia, doskonale nadaje się do przygotowania kosmetyków do cery naczynkowej. Sok z rozgniecionej nawłoci lub maść na świeżym zielu (np. ziele roztarte z masłem w moździerzu) można zastosować w leczeniu ran, czyraków i oparzeń jako przeciwzapalny, ściągający i antyseptyczny.

Surowcami zielarskimi są w Polsce głównie gatunki: kanadyjska, pospolita i późna (gigantea) – z czego ta pierwsza jest najbardziej rozpowszechniona.

Zbiór: lipiec-wrzesień
Co zbieramy: kwitnące ziele, zbieramy szczytowe kwiatostany, które są jeszcze nie w pełni rozkwitnięte i nie wytworzyły tzw. puchu, wraz z kilkoma liśćmi,

Ziele nawłoci zawiera:

  • flawonoidy, głownie pochodne kwercetyny i kemferolu, rutynę,
  • antocyjany: glikozydy cyjanidyny,
  • saponiny trójterpenowe: solidagosaponiny,
  • olejek eteryczny (0,4-0,6% ) bogaty w monoterpeny i seskwiterpeny,
  • glikozydy fenolowe,
  • kwasy fenolowe: chlorogenowy, kawowy, salicylowy, waniliowy, synapinowy,
  • polisacharydy kwaśne,

Wskazania:

  • stany zapalne i infekcje układu moczowego i nerek,
  • kamica moczowa,
  • choroby metaboliczne i z autoagresji immunologicznej: reumatyzm, toczeń, trądziki, łuszczyca,
  • kuracje odtruwające,
  • katar sienny i alergiczny!!!
  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • nadciśnienie,
  • niewydolność krążenia,
  • nieżyty przewodu pokarmowego,
  • pękanie naczyń krwionośnych, pajączki,
  • wyczerpanie nerwowe z bezsennością,

Działanie:

  • moczopędne,
  • przeciwobrzękowe,
  • odkażające drogi moczowe,
  • przeciwkamicze,
  • przeciwalergiczne,
  • napotne,
  • przeciwgorączkowe,
  • hipotensyjne,
  • uspokajające, lekko nasenne,
  • żółciopędne,
  • przeciwzapalne,
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
  • reguluje przemianę materii,
  • przyśpiesza trawienie,

PRZETWORY Z ZIELA NAWŁOCI:( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):

Napar: 2 łyżki ziela zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, po 20 minutach odcedzamy, pijemy 2 szklanki dziennie lub stosujemy zewnętrznie do przemywania skóry i ran.

Alkoholatura: 100g świeżego lub suchego ziela zalewamy 400 ml gorącei wódki 40%, zostawiamy na14 dni,po czym odcedzamy i filtrujemy. Pijemy 3 razy dziennie po 5-10 ml lub 1 raz dziennie mały kieliszek.
Alkoholatura na winie:  100 g suszonego lub świeżego ziela zalewamy 450 ml ciepłego wina wytrawnego czerwonego i 50 ml wódki, odstawiamy na 2 tygodnie, cedzimy. Pijemy 30-50 ml raz dziennie.
Alkoholowe wyciągi zadziałają na wzmocnienie naczyń krwionośnych, obniżą ciśnienie, zadziałają przeciwmiażdżycowo, poprawią trawienie i krążenie wieńcowe, ponadto szybciej oczyszczą krew, silniej zadziałaja moczopędnie.

NAWŁOĆ W KUCHNI

Miodu nawłociowego nie wyprodukujemy sami, ale warto nań zwrocić uwagę, wesprze alergików, zwłaszcza z katarem siennym i alergiami sezonowymi 🙂

Syrop nawłociowy:

  • garnek świeżych kwiatów nawloci bez łodyg,
  • wody tyle, aby przykryć kwiaty,
  • cukier- drugie tyle co powstałego roztworu


Świeże (lub suszone jeśli nie mamy świeżych) kiście nawłoci umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować, odstawić na 12 godzin. Odcedzić i odcisnąć, dodać tyle cukru, ile mamy roztworu – na każdy litr dodajemy 1 kg cukru. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu takk dlugo, aż uzyskamy żądaną gęstość syropu. NA koniec można dodać soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Przelać doo wyparzonych słoiczków, odwrócic do góry dnem i gotowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *