Orzech włoski

Orzech włoski jest drzewem osiągającym 25 metrów wysokości, rośnie w ogrodach, parkach, na opuszczonych posesjach, czasem przy drogach, dobrze rośnie w naszym klimacie i jest naprawdę bardzo pożyteczny z punktu widzenia medycyny naturalnej. Orzech dobroczynnie działa głównie na układ pokarmowy, zawiera garbniki elagowe tamujące krwawienia w naczyniach krwionośnych żołądka i jelit, ściągające błony śluzowe, a to warunkuje jego działanie bakteriobójcze, także przy wrzodach oraz nieżytach żołądka i jelit, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce i czerwonkę. Wyciągi z naowocni orzecha działają przeciwzapalnie, przeciwrobaczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie dzięki zawartości juglonu.
Surowcem zielarskim jest kora, zielona łupina orzecha( naowocnia), liść i orzech. Bardzo cennym surowcem są niedojrzałe, świeże owoce, z których przyrządza się sok i intrakt stosowane przy problemach z trawieniem, biegunkach i zatruciach.

Surowce z orzecha działają silnie ściągająco, odkażająco, przeciwszkorbutowo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, rozkurczowo, przeciwrobaczo, poprawiają pracę układu trawiennego, moczopędnie, wzmacniająco, odtruwająco i przeciwkaszlowo. Walory zdrowotne samych owoców orzecha są niezaprzeczalne, obfitują one w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy: C, z grupy B, E, PP oraz pierwiastki, m.in.: żelazo, jod, mangan, fluor, miedź, cynk, wapń i fosfor.


Zbiór:
kora i młode gałązki- wiosna i jesień, suszymy do temp. 80o C
liście- maj do połowy czerwca,
niedojrzałe owoce orzecha- koniec maja- połowa czerwca. Dobre niedojrzałe owoce mają miękki, galaretowaty środek, a po ukłuciu wycieka z nich sok.
owoce- październik-listopad,
Co zbieramy: orzechy, liście, naowocnię, rzadziej korę i niedojrzałe owoce z naowocnią

Orzech zawiera:

  • juglon,
  • antyoksydanty z różnych grup chemicznych: violaksantynę, flawoksantynę, karotenotdy , witaminę E, C,
  • hiperozyd,
  • pochodne kwercytyny i kemferolu,
  • kwasy fenolowe: kawowy, kumarynowy, galusowy,
  • witaminy: wit. C, PP, witaminy z grupy B, E, K
  • kw. foliowy,
  • olejek eteryczny,garbniki – 3-4 %, łupina i niedojrzałe owoce maja ich aż 25%!
  • juglandynę (alkaloid),
  • owoce orzecha włoskiego zawierają kwasy nienasycone, w tym kwas alfa-linolenowy (ALA)

Wskazania:

  • stany zapalne i zakażenia przewodu pokarmowego,
  • zaburzenia trawienia, biegunka, wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • osłabienie,
  • choroby zakaźne, skórne (okłady),
  • choroby wirusowe ,
  • schorzenia wątroby, trzustki, śledziony i pęcherzyka żółciowego,
  • pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych,
  • nadmierna potliwość (kąpiele),
  • pasożyty jelitowe,
  • choroba wrzodowa,
  • stany zapalne narządów płciowych (płukanki).
  • profilaktyka przeciwnowotworowa,


PRZETWORY Z ORZECHA:

Napar: 2 łyżki liści orzecha lub suchych łupin zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut, odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 150 ml, dzieci 3-6 lat 3 łyżeczki 3 razy dziennie, dzieci powyżej 6 lat 100 ml 3 razy dziennie. Napar pijemy we wskazaniach wyżej wymienianych, a zwłaszcza przy problemach gastrycznych. Na zapalenie spojówek i ropiejące oczy robimy okład z naparu na 10 minut.

Odwar: Odwar robimy z kory lub gałązek orzecha- 2 łyżki zalać 2 szklankami wody, razem doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, pozostawiamy na kolejne 20 po czym odcedzamy i pijemy jak napar.
W robaczycy wypijać na czczo 200 ml mocnego naparu lub odwaru jednorazowo po czym wypić 100 ml naparu z glistnika i 200 ml naparu z owoców bzu czarnego. Pić co 2 dni.
Odwar można zastosować do płukanek i nasiadówek przy stanach zapalnych narządów płciowych i w upławach (po 30 minut), płukać włosy przetłuszcza­jące się, z łupieżem, wypadające, pozbawione blasku oraz w celu ich zabarwienia- jasnym i siwym włosom mocny wywar z łupin, kory , gałązek nadaje rudawy kolor, wyciąg z orzecha zawarty jest w słynnym reklamowanym szamponie dla siwiejących panów 🙂 . W chorobach dziąseł i przyzębia również zalecany jest odwar lub mocny napar.

Nalewka orzechowa (orzechówka) – połowę szklanki wysuszonych liści, gałązek, kory lub łupin zalać 400 ml wódki, macerować 14 dni, odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 5 ml w chorobach przewodu pokarmowego, moczowego. Zewnętrznie stosować do płukania po rozcieńczeniu w wodzie 1 łyżki nalewki na pół szklanki wody lub do przemywania: opryszczki, ropnie, owrzodzenia, odparzenia, wypryski przemywać nalewką 4 razy dziennie.

Intrakt orzechowy (juglandówka) – połowę zmielonych świeżych liści orzecha lub łupin zalać 400 ml gorącej wódki lub alkoholu o stężeniu 40-70%, macerować 10 dni, odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 5 ml jak nalewkę lub stosować zewnętrznie.

Preparat na pasożyty jelitowe:

  • szklanka suszonych liści z orzecha włoskiego
  • szklanka ziela wrotyczu
  • 2 łyżki ziela glistnika

Surowce zmielić w młynku, wymieszać i zalać 300 g gliceryny płynnej i 50 ml wody , macerować 7 dni, odcedzić. Zażywać 1 raz dziennie po 2 łyżki.

Syrop z zielonych orzechów na biegunki i zatrucia:

  • 1 kg zielonych, jeszcze miękkich orzechów włoskich zebranych pod koniec maja,
  • 1 kg cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mix przypraw: cynamon, kardamon, goździki mielone, imbir suszony w równych częściach

Całe zielone orzechy pokroić w plastry, wcześniej obmyć, układać w słoju naprzemiennie przesypując cukrem- warstwa orzechów, warstwa cukru, posypując każdą warstwę orzechów przyprawą. Zostawić na 3 tygodnie w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Codziennie zamieszać drewnianą łyżką lub potrząsnąć. Po 3 tygodniach syrop przecedzić przez gazę lub gęste sito, przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce.

Syrop stosujemy w zatruciach, biegunkach raz dziennie po 30 kropli w połowie szklanki wody, dzieciom dajemy 15 kropli na pół szklanki wody również raz dziennie.

http ://dietetycy.org.pl/orzech-wloski-wlasciwosci/

http ://1000roslin.pl/orzech-wloski-drzewo-uzdrawiajace-trzewia/

http ://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *