Orzech włoski

Orzech włoski działa dobroczynnie głównie na układ pokarmowy, zawiera garbniki tamujące krwawienia w naczyniach krwionośnych żołądka i jelit, działa ściągająco na błony śluzowe, a to warunkuje jego działanie bakteriobójcze także przy wrzodach oraz nieżytach żołądka i jelit, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce i czerwonkę. Wyciągi z naowocni orzecha działają przeciwzapalnie, przeciwrobaczo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie dzięki zawartości juglonu. Surowce z orzecha działają silnie ściągająco, odkażająco, przeciwszkorbutowo, przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie, rozkurczowo, przeciwrobaczo, poprawiają pracę układu trawiennego, moczopędnie, wzmacniająco, odtruwająco i przeciwkaszlowo.
Odwarem z kory, młodych gałązek lub liści można płukać włosy w celu ich przyciemnienia- i tu mała uwaga- jasne włosy staną się raczej rudawe niż ciemne, ale siwe już jak najbardziej zostaną przyciemnione. 🙂
Surowcem zielarskim jest kora, zielona łupina orzecha (naowocnia), liść i orzech. Bardzo cennym surowcem są niedojrzałe, świeże owoce, z których przyrządza się sok i intrakt stosowane przy problemach z trawieniem, biegunkach i zatruciach.

Walory zdrowotne samych owoców orzecha są niezaprzeczalne, obfitują one w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy: C, z grupy B, E, PP oraz pierwiastki, m.in.: żelazo, jod, mangan, fluor, miedź, cynk, wapń i fosfor. Są wysokokaloryczne, ale warto je jeść 🙂
Orzechy wzmacniają układ nerwowy, ułatwiają uczenie się oraz prawidłowy rozwój płodu- dzięki magnezowi, fosforowi i kwasowi foliowemu i linolenowemu, wspierają pracę serca i prawidłową kondycję naczyń.


Zbiór:
kora i młode gałązki- wiosna i jesień, suszymy do temp. 80o C
liście- maj do połowy czerwca,
niedojrzałe owoce orzecha- koniec maja- koniec czerwca. Dobre niedojrzałe owoce mają miękki, galaretowaty środek, a po ukłuciu wycieka z nich sok.
owoce- październik-listopad,
Co zbieramy: orzechy, liście, naowocnię, rzadziej korę i niedojrzałe owoce z naowocnią

Orzech zawiera:

  • juglon,
  • antyoksydanty z różnych grup chemicznych: violaksantynę, flawoksantynę, karotenotdy , witaminę E, C,
  • hiperozyd,
  • pochodne kwercytyny i kemferolu,
  • kwasy fenolowe: kawowy, kumarynowy, galusowy,
  • witaminy: wit. C, PP, witaminy z grupy B, E, K
  • kw. foliowy,
  • olejek eteryczny,garbniki – 3-4 %, łupina i niedojrzałe owoce maja ich aż 25%!
  • juglandynę (alkaloid),
  • owoce orzecha włoskiego zawierają kwasy nienasycone, w tym kwas alfa-linolenowy (ALA)

Wskazania:

  • stany zapalne i zakażenia przewodu pokarmowego,
  • zaburzenia trawienia, biegunka, wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • osłabienie,
  • choroby zakaźne, skórne (okłady),
  • choroby wirusowe ,
  • schorzenia wątroby, trzustki, śledziony i pęcherzyka żółciowego,
  • pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych,
  • hemoroidy,
  • nadmierna potliwość (kąpiele),
  • pasożyty jelitowe,
  • choroba wrzodowa,
  • stany zapalne narządów płciowych (płukanki).
  • profilaktyka przeciwnowotworowa,


PRZETWORY Z ORZECHA:

Napar: 2 łyżki liści orzecha lub suchych łupin zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut, odcedzić. Pić 3 razy dziennie po 150 ml, dzieci 3-6 lat 3 łyżeczki 3 razy dziennie, dzieci powyżej 6 lat 100 ml 3 razy dziennie. Napar pijemy we wskazaniach wyżej wymienianych, a zwłaszcza przy problemach gastrycznych. Na zapalenie spojówek i ropiejące oczy robimy okład z naparu na 10 minut.

Odwar: Odwar robimy z kory lub gałązek orzecha- 2 łyżki zalać 2 szklankami wody, razem doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, pozostawiamy na kolejne 20 po czym odcedzamy i pijemy jak napar.
W robaczycy wypijać na czczo 200 ml mocnego naparu lub odwaru jednorazowo po czym wypić 100 ml naparu z glistnika i 200 ml naparu z owoców bzu czarnego. Pić co 2 dni.
Odwar można zastosować do płukanek i nasiadówek przy stanach zapalnych narządów płciowych, hemoroidach (po 30 minut), można płukać włosy przetłuszcza­jące się, z łupieżem, wypadające, pozbawione blasku oraz w celu ich zabarwienia- jasnym i siwym włosom mocny wywar z łupin, kory , gałązek nadaje rudawy kolor, wyciąg z orzecha zawarty jest w słynnym reklamowanym szamponie dla siwiejących panów 🙂 . W chorobach dziąseł i przyzębia również zalecany jest odwar lub mocny napar.

Orzechówka z młodych owoców orzecha 1: Ilu zielarzy, tyle przepisów 🙂

  • młode owoce orzecha – 3/4słoja lub pojemnika docelowego
  • cukier- mniej więcej tyle ile orzechów, aby dobrze przesypać warstwy
  • spirytus 60%
  • przyprawy: laska wanilii, paczka cynamonu, 4 goździki, płaska łyżeczka kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, opcjonalnie 2 gwiazdki anyżu,

Orzechy zerwane w słoneczny dzień pokroić przynajmniej na ćwiartki, wrzucić do słoja tak, aby był zapełniony w 3/4, zasypywać cukrem zmieszanym z przyprawami (warstwa orzechów/warstwa cukru…ostatnia niech będzie warstwa cukru), odstawić w ciemne miejsce ale potrząsnąc co kilka dni. Dwa tygodnie później zalać alkoholem 60 %i codziennie wstrząsać. Po 6 tygodniach zlać przez gazę i odstawić do dojrzewania. Pozostałe orzechy można zalać wódką lub 60% spirytusem i ponownie uzyskać nalewkę orzechową.

Orzechówka z owoców orzecha 2:

  • młode owoce orzecha
  • cukier
  • woda
  • spirytus 75-80%
  • przyprawy: laska cynamonu,

Orzechy kroić na 8 lub więcej części, przełożyć do słoja np 5L, dodać cynamon i opcjonalnie wanilię, zalać spirytusem lub destylatem 75-80% i pozostawić na około 3 miesiące, aż płyn będzie bardzo ciemny. Co jakiś czas warto płyn potrząsnąć. Po 3 miesiącach zlać, połączyć z syropem cukrowym w proporcji: 1 część zlanego płynu, 1/2 części przegotowanej wody, 1/4 część cukru, wszystko razem przelać przez gęste sito do słoja i odstawić na rok.

Nalewka z liści orzecha – połowę szklanki wysuszonych liści, gałązek, kory lub łupin zalać 400 ml wódki, macerować 14 dni, odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 5 ml w chorobach przewodu pokarmowego, moczowego. Zewnętrznie stosować do płukania po rozcieńczeniu w wodzie 1 łyżki nalewki na pół szklanki wody lub do przemywania: opryszczki, ropnie, owrzodzenia, odparzenia, wypryski przemywać nalewką 4 razy dziennie.

Intrakt orzechowy (juglandówka) – połowę zmielonych świeżych liści orzecha lub łupin zalać 400 ml gorącej wódki lub alkoholu o stężeniu 40-70%, macerować 10 dni, odcedzić. Pić 3-4 razy dziennie po 5 ml jak nalewkę lub stosować zewnętrznie.

Preparat na pasożyty jelitowe:

  • szklanka suszonych liści z orzecha włoskiego
  • szklanka ziela wrotyczu
  • 2 łyżki ziela glistnika

Surowce zmielić w młynku, wymieszać i zalać 300 g gliceryny płynnej i 50 ml wody , macerować 7 dni, odcedzić. Zażywać 1 raz dziennie po 2 łyżki.

Syrop z zielonych orzechów na biegunki i zatrucia:

  • 1 kg zielonych, jeszcze miękkich orzechów włoskich zebranych pod koniec maja,
  • 1 kg cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mix przypraw: cynamon, kardamon, goździki mielone, imbir suszony w równych częściach

Całe zielone orzechy pokroić w plastry, wcześniej obmyć, układać w słoju naprzemiennie przesypując cukrem- warstwa orzechów, warstwa cukru, posypując każdą warstwę orzechów przyprawą. Zostawić na 3 tygodnie w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Codziennie zamieszać drewnianą łyżką lub potrząsnąć. Po 3 tygodniach syrop przecedzić przez gazę lub gęste sito, przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce.

Syrop stosujemy w zatruciach, biegunkach raz dziennie po 30 kropli w połowie szklanki wody, dzieciom dajemy 15 kropli na pół szklanki wody również raz dziennie.

http ://dietetycy.org.pl/orzech-wloski-wlasciwosci/

http ://1000roslin.pl/orzech-wloski-drzewo-uzdrawiajace-trzewia/

http ://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *