Herbata chińska

Najpopularniejszy napój świata to bezapelacyjnie herbata. Jest pełna antyoksydantów, witamin, aminokwasów, polifenoli, a to plasuje ją w czołówce naturalnych surowców antynowotworowych. Mało co tak pobudza umysł, jak filiżanka mocnej, czarnej herbaty 🙂 , w 100 ml mocnego naparu znajduje się od 50 do 100 mg kofeiny. Herbata występuje w czterech typach: czarna, zielona, czerwona i żółta. Herbata zielona to po prostu wysuszone i rozdrobnione liście, herbaty czarna, czerwona i żółta (biała) to ta sama roślina, której liście poddane zostały fermentacji i czasem aromatyzacji. Zabarwienie wysuszonej herbaty zależy od technologii przerobu liści, a to bezpośrednio wpływa na skład chemiczny oraz walory smakowe i zapach. Herbata działa moczopędnie, żółciopędnie, zwiększa wydzielanie śliny i soku żołądkowego, likwiduje niestrawność, zaburzenia trawienne, silnie działa przeciw biegunkom, działa ściągająco, przeciwzapalne i odkażająco, usuwa zmęczenie, działa tonizująco na układ nerwowy, ułatwia pracę umysłową. Z torebek herbaty po zaparzeniu i wystudzeniu warto zrobić okład na i pod oczy – wspaniale ściąga, zmniejsza obrzęk, niweluje zasinienia.

Herbata zawiera:

  • flawonoidy- kwercetyna, kemferol,
  • garbniki 9-30%
  • alkaloidy: kofeina – 2%, teofilina, teobromina,
  • sole mineralne: żelazo, mangan, potas, krzem, sód, fluor, miedź, jod, fosfor, wapń i magnez,
  • kumaryny,
  • witaminy: C, z grupy B: tiamina, ryboflawina, pirydoksyna, fitochinony,
  • olejek eteryczny – ok. 0,6%,
  • nukleotydy, nukleoproteidy,
  • barwniki: tearubigina, teaflawina, karotenowce, ksantofile,
  • aminokwasy (kw. glutaminowy, metionina,
  • kw. organiczne fumarowy, pirogronowy, bursztynowy, szczawiowy, jabłkowy, cytrynowy,

Napar herbaciany: 1 łyżkę suszu zalać 2 szklankami wrzątku, pozostawić na 15 minut, odcedzić.
UWAGA:
Generalnie żadnej z herbat dla smaku nie powinno parzyć się dłużej niż 3 minuty, powyżej tego czasu do roztworu przechodzą garbniki, które odpowiadają za smak gorzki. Jednak jeśli naszym zamiarem jest wypicie herbaty w celu odtrucia lub zatrzymania biegunki, jak najbardziej parzmy ją jak w powyższym przepisie około 15 minut.

To tak najprościej, jednak znawcy tego naparu wiedzą, że na jakość i walory smakowe herbaty wpływ mają sam typ herbaty, temperatura parzenia i czas parzenia. Na 1 g suszu przyjąć należy 100g wody.
Herbata czarna: 95-100 °C 1-1,5 minuty 🙂
Herbata zielona: 70-80 °C 2-3 minuty :), można parzyć ją dwu a nawet trzykrotnie
Herbata biała/żółta: 75-90 °C 2-3 minuty, ponieważ jest delikatna, można użyć więcej liści, np 2g/100ml wody 🙂
Herbata czerwona: 95 °C 1-3 minuty, można ja parzyć nawet do 6 razy wydłużając za każdym razem czas parzenia o minutę. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *