Jasnota purpurowa to jeden z pierwszych wiosennych chwastów w ogrodzie 🙂 . To jest także roślina lecznicza, choć o mniejszym znaczeniu niż jej popularna siostra- jasnota biała. Zbieramy ziele, czyli cała nadziemną część rośliny lub sam kwiat. Jasnota purpurowa jest spokrewniona z jasnotą białą, jasnotą żółtą- gajowcem, jasnotą różową i plamistą, wszystkie są roślinami o znaczeniu leczniczym. Pobudza trawienie- zwiększa wydzielanie soku żółądkowego i trzustkowego dzięki czemu poprawia trawienie białek. Obecne w niej związki irydoidowe i flawonoidy warunkują silne działanie przeciwzapalne. Jasnota purpurowa chroni miąższ wątroby, rozluźnia mięśnie szkieletowe, co czyni ja jednym z niewielu ziół stosowanych w bólach pleców spowodowanych nadmiernym napięciem mięśni stabilizujących kręgosłup- miorelaksacyjnych, ogranicza też drżenie mięśni poprzecznie prążkowanych. Hamuje namnażanie bakterii i grzybów, działając bakteriobójczo i bakteriostatycznie w przewodzie pokarmowym, hamuje nadmierne krwawienia miesiączkowe i zmniejsza dolegliwości miesiączkowe, podobnie jak wspomniana już jasnota biała, pomaga w migrenach, bólach głowy różnego pochodzenia, uspokaja. Oczywiście świeżą jasnotę purpurową z powodzeniem można zjeść na surowo w sałatce, zupie, na kanapce 🙂 A co!
Jasnota purpurowa ( Lamium purpureum )
Zbiór: kwiecień/maj iście można zbierać do października
Co zbieramy: kwitnące ziele,
Jasnota purpurowa zawiera:
- związki irydoidowe
- flawonoidy
- kwas chinowy,
- kwas hydroksycynamonowy,
- kwas kawowy,
- kwas chlorogenowy
- olejek eteryczny,
- śluzy,
- sole mineralne,
Działanie i zastosowanie:
- zwieksza wydzielanie kwasu żółądkowego – poprawia trawienie białek
- miorelaksacyjne
- ogranicza drżenie mięśni poprzecznie prążkowanych
- zmniejsza dolegliwości menstruacyjne
- ogranicza obfitosc miesiączek
- w upławach
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryne
- przeciwgrzybicze
- rozkurczowe
- uspokajające
- przeciwbólowo w migrenach pochodzenia nerwicowego
- ochronnie na wątrobę
PRZETWORY Z JASNOTY PURPUROWEJ ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Napar: 1-2 łyżki ziela na szklankę wrzątku. Pijemy w bólach menstruacyjnych, niedokwaśności, skurczach przewodu pokarmowego. Napar dzieciom można zaparzyć na mleku. dzieci mogą pić herbatkę lub napar miodowy w przeziębieniu i kaszlu.
Intrakt: 1 część rozdrobnionego świeżego ziela zalać 3 częściami gorącego alkoholu 40%, pozostawić na 7-14 dni, odcedzić. Pijemy w nerwicy i migrenach oraz jak przy naparach w
bólach menstruacyjnych, niedokwaśności, skurczach przewodu pokarmowego 2 razy dziennie po 10-15 ml w 100 ml wody z miodem.
Kulinarnie – ziele warto najpierw spróbowac, aby ustalić czy dość charakterystyczny zapach i smaczek nam pasuje. Jeśli nie- sam kwiat w sałatce będzie czynił powinność 🙂 Można spożywać wraz z innymi listkami i kwiatami, np.”: pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim, kwiatami mniszka, zielem kurdybanka, listkami gwiazdnicy, a wszystko połączyć np. sosem wykonanym z jogurtu naturalnego, majonezu i z dodatkiem jajek 🙂