Cebula

Cebula jest w naszym klimacie rośliną dwuletnią, uprawianą chętnie i często, dostępną praktycznie przez cały rok, ma ogromne zastosowanie w kuchni i medycynie. Lista zasług cebuli dla zdrowia jest bardzo długa, od przeziębień i chorób infekcyjnych, przez wpływ na trawienie, wzmacnianie osób słabych, obniżanie poziomu złego cholesterolu i jego normalizację, działanie przeciwzakrzepowo, niwelując ryzyko zatorów i zakrzepic, aż po zachowanie nas od groźnych i budzących strach nowotworów. Okazuje się, że ryzyko zachorowania na pewne nowotwory jest niższe niż u osób, które nie jadają cebuli, na przykład wg szwajcarskich badaczy, spożywanie 7 razy w tygodniu porcji cebuli (lub czosnku) w różnej postaci, zmniejszało wystąpienie raka jelita grubego o 50%!!! Ponadto i czosnek i cebula obniżały ryzyko rozwoju nowotworu jamy ustnej, gardła, trzustki, jajnika i nerek.
Cebula pozwala zapobiegać infekcjom jamy ustnej i próchnicy. Wykazano, że 3-5 minut żucia surowej cebuli powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów znajdujących się w jamie ustnej, gardle i na ustach. Cebula jest jednym z najbogatszych źródeł fruktanów, czyli prebiotycznego błonnika, którym żywią się tzw. dobre bakterie- nam niezbędne. Zatem po antybiotykach zdecydowanie warto włączyć cebulę do diety.
Zupa cebulowa natomiast jest sprawdzonym sposobem na pokonanie kaca 🙂 ale o tym jeszcze raz mowa będzie dalej, w przepisach …

Cebula zawiera:

  • dwusiarczek alilo-propylowy,
  • fitoncydy – siarczki, głównie allicyna, bakteriobójcza, przeciwcukrzycowa i przeciwnowotworowa, pomaga zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi, odkaża drogi oddechowe,
  • witaminy: C (18-33 mg/100g), B, A,E
  • karotenoidy,
  • glukokininy,
  • tlenek wapnia,
  • kw. cytrynowy, kw. jabłkowy,
  • olejek eteryczny (0,3-0,5%)
  • flawonoidy -spireozyd, kwercetyna – silny przeciwutleniacz,
  • sole mineralne: fluoru, jodu, siarki, żelaza, magnezu, potasu, sodu, fosforu, wapnia, cynku,
  • chrom – odpowiada za obniżenie ryzyka cukrzycy,

Zbiór: od lata do późnej jesieni

Co zbieramy: bulwę, szczypior

PREPARATY Z CEBULI:

Startą cebulę można przykładać na rany, ropnie, owrzodzenia, miejsca po ukąszeniu os, mrówek i innych owadów. Ma doskonałe właściwości antybakteryjne, znieczulające i łagodzące. działa na wiele szczepów bakterii, w tym na gronkowca złocistego.

Rozgotowana cebula na rany:

Wersja nieco łagodniejsza: obraną i pokrojoną cebulę należy pogotować w wodzie (małej ilości) do 20 minut, aby rozgotować. Rozgotowaną zmiksować, ostudzoną masę nałożyć na chore miejsce i przykryć opatrunkiem. Stosować tak długo, aż rana lub owrzodzenie się zagoi, czasem kilka dni. Po takim leczeniu nie zostają blizny!

Nalewka cebulowa: pół szklanki tartej lub zmielonej cebuli zalać 400 ml wódki, macerować przez 10 dni, odcedzić. Nalewkę pić 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce. Można ją zmieszać z miodem w proporcji 1:1, pic podwójną porcję, jest to świetny środek na kaszel i preparat wzmacniający wyczerpanych chorobą.

Rozgrzewający syrop z cebuli:

  • 3 cebule,
  • 1 pomarańcza,
  • 15 łyżek miodu, najlepiej spadziowego,
  • 1 łyżeczka cukru,

Cebulę obrać , bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, pomarańczę wycisnąć i połączyć ją z miodem dobrze mieszając. Do słoika wrzucić cebulę, zalać miodem z pomarańczą, dodać łyżeczkę cukru i trochę wstrząsnąć. Słoik przechować 24h w temperaturze pokojowej, po czym mocno wstrząsnąć, odcedzić starannie mocno wyciskając cebulę, przelać do docelowych słoiczków i przechowywać w lodówce do 10 dni.

Stosujemy przy dreszczach, gorączce, przeziębieniu, zimnych potach, dorośli 3-5 razy dziennie po łyżce, dzieci po łyżeczce.

Szybki syrop z cebuli:

  • 2-3 średnie cebule,
  • kilka łyżek cukru- tyle, aby dobrze zasypać cebulę, lub 2 łyżki miodu

Cebule posiekać, przełożyć do miseczki, zasypać obficie cukrem lub zalać miodem, pozostawić w temperaturze pokojowej aż puści sok. Przelewamy syrop do wyparzonego słoiczka lub butelki, przechowujemy w lodówce do 10 dni, podajemy dzieciom i dorosłym kilka razy dziennie po łyżeczce w infekcjach z kaszlem, gorączką, osłabieniem.

Miód cebulowy:

  • pół szklanki soku z cebuli,
  • pół szklanki miodu,

Sok z cebuli otrzymamy przy pomocy sokowirówki lub po utarciu na tarce lub w blenderze- starannie odciskając. Sok połączyć z miodem i gotowe.
Miodek pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce w uporczywym suchym kaszlu, w anginie, w grypie i przeziębieniu, w zapaleniu oskrzeli, w skąpomoczu, w okresie rekonwalescencji na wzmocnienie. Miodek cebulowy można i należy stosować w każdej chorobie zakaźnej.

CEBULA W KOSMETYCE

Krem na cellulitis i przebarwienia (wg dr Różańskiego):

  • 15 ml soku z cebuli,
  • 1 ml olejku cytrynowego,
  • 1 ml olejku herbacianego,
  • 1ml olejku cyprysowego lub cedrowego,
  • 2 tubki maści alantan,
  • 2 op kremu Nivea 50 g,
  • 1 tubka maści z witaminą A
  • 10 ml gliceryny,
  • 10ml oleju rycynowego,

Wszelkie składniki mieszamy na ciepło aż do połączenia, sok z cebuli najpierw wymieszać z gliceryną i olejkami, potem olejem rycynowym i maściami, a na końcu z kremem Nivea.
Taki krem ma działanie wygładzające, odżywcze, przeciwzapalne w trądziku i ropniach, wyrównuje koloryt, wspomaga likwidację cellulitu, rozstępów i rozjaśnia przebarwienia.

CEBULA W KUCHNI

Zupa cebulowa

Tego przepisu nie może zabraknąć 🙂 Zupa będzie miała wspaniałe walory smakowe, lecznicze mniej, jednak sporo zależy od długości obróbki samej cebuli. Im krócej, tym lepiej.

  • 1kg cebuli,
  • 4 łyżki masła lub oliwy,
  • szklanka wytrawnego, białego wina,
  • litr bulionu warzywnego lub wołowego,
  • sól, pieprz

Posiekaną w piórka cebulę zeszklić i skarmelizowac na roztopionym tłuszczu (nawet 25 minut), dodać wino, pogotować 3-4 minuty, dodać gorący bulion i gotować 20 minut na lekkim ogniu. Zupę dosolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać z dodatkami wg uznania.

Doskonała do zupy cebulowej jest zgrilowana bagietka natarta czosnkiem. Na miseczkę zupy nakładamy zgrilowana lub podpieczoną w piekarniku i natartą czosnkiem bagietkę, obsypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku 5 minut. Zupę warto posypać świeżym tymiankiem.



źródła:

http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm
KATARZYNA GRZELAK: Żywność . Nauka. Technologia. Jako , 2006, 2 (47) Supl., 67 – 75

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *