Aloes zwyczajny i drzewiasty

Mam wrażenie, że w latach osiemdziesiątych aloes był obecny w każdym domu i nie tylko jako roślina ozdobna. Pamiętam jak dziś ogromne egzemplarze na szkolnym korytarzu w liceum i kłujące końce liści. Nie wiem, czy wtedy zdawano sobie już sprawę z tego ile korzyści można czerpać z tej rośliny. Spośród wszystkich gatunków aloesu na świecie, szczególne miejsce w lecznictwie zajmują dwa gatunki: aloes zwyczajny oraz aloes drzewiasty. Żel znajdujący się we wnętrzu liści doskonale regeneruje skórę po oparzeniu i znacznie łagodzi uczucie palenia i pieczenia, wystarczy go przełamać i posmarować wyciekającym gęstawym płynem oparzenie lub ranę, jego działanie będzie wtedy osłaniające, zmiękczające, przeciwzapalne, odkażające i regenerujące . Liście aloesu są źródłem żelu aloesowego, który wykorzystujemy w dermatologii i kosmetykach oraz alony, którą uzyskamy wyciskając sok z całych liści i zagęszczając przez ogrzewanie. Alona działa bardzo silnie przeczyszczająco poprzez drażnienie śluzówki jelit i znajduje się w wielu tabletkach przeczyszczających, np. ALAX.
Wodne i alkoholowe wyciągi ze świeżego aloesu oraz naturalny nie zagęszczony sok działają stymulująco na układ immunologiczny, wzmacniają organizm, zwiększają odporność na choroby, przyśpieszają gojenie się ran, działają PRZECIWZMARSZCZKOWO 🙂 , bardzo korzystnie wpływają na wzrok. Syrop aloesowy połączony z preparatami żelaza i witamin jest znakomitym środkiem zwiększającym liczbę krwinek czerwonych i podnoszącym stężenie hemoglobiny we krwi zwłaszcza u osób z anemią.

Dermatologiczne i kosmetyczne właściwości żelu aloesowego są związane z obecnością glikoprotein i polisacharydów. Polisacharydy występują w skórze naturalnie i wspomagają jej funkcje ochronne. Z wiekiem właściwość skóry do samoregeneracji zmniejsza się. Maści, żele i kremy z sokiem z aloesu tworzą koloidy ochronne o działaniu osłaniającym, zmiękczającym i łagodzącym podrażnienia skóry, zapobiegają jej przesuszaniu wiążąc wodę. Polisacharydy aktywują czynnik wzrostu komórek naskórka, który uruchamia wytwarzanie włókien kolagenowych a przez to przyspiesza gojenie ran i uszkodzeń, oraz pobudzają czynnik tworzenia systemu naczyniowego w miejscu uszkodzenia. Działanie polisacharydów wspomagają glikoproteiny.
Bezwzględnie przeciwwskazaniem do stosowania preparatów z aloesu jest ciąża, stany zapalne przewodu pokarmowego a zwłaszcza wyrostka robaczkowego, stany zapalne nerek i dróg moczowych.

W okresie jesiennym najbardziej zwracamy uwagę na działanie zwiększające odporność i w tym celu najczęściej sięgamy po preparatu aloesowe.


Zbiór: całe rośliny lub same liście

Aloes zawiera:

  • sole mineralne: miedź, żelazo, kobalt, molibden, wapń, krzem,
  • kwasy organiczne,
  • witaminy,
  • glikozydy (aloiny),
  • związki antronowe
  • żywice (ok. 10%),
  • garbniki

Wskazania (przetwory aloesowe wodne i alkoholowe):

  • wszelkie choroby skórne- okłady,
  • zmniejszona odporność,
  • osłabienie i złe samopoczucie,
  • brak apetytu,
  • słabe trawienie,
  • schorzenia narządu wzroku,
  • niedokrwistość,

PRZETWORY Z ALOESU:

Syrop z aloesu:

  • 10 liści aloesu o długości ok 30 cm
  • 150ml miodu
  • 1 cytryna
  • pół szklanki wody
  • plasterek świeżego imbiru

Liście aloesu odciąć przy łodydze, obmyć, osuszyć i wstawić na tydzień do lodówki, przed obcięciem liści nie podlewać aloesu przez 10 dni. Po tygodniu liście zmiksować, podgrzać do temperatury 90 stopni- nie więcej, dodać wodę i wymieszać. Taką papkę należy starannie odcedzić przez gazę, dodać miód, sok z cytryny i imbir. Przechowywać w lodówce.
Sok wzmacnia, poprawia trawienie i odporność, znacznie wspiera leczenie anemii. Pić łyżeczkę dziennie. Syrop polecam również dzieciom aby wzmocnić odporność oraz poprawić apetyt.

Miód aloesowy:

  • 100g liści
  • 200 g miodu

Zmiksować liście, dodać miód i podgrzewać aż do zawrzenia, pozostawić na noc. Kolejnego dnia zagotowujemy i przelewamy do docelowego naczynia. Przechowujemy w lodówce, codziennie rano i przed obiadem spożywamy łyżeczkę aby wzmocnić się, a u niejadków zwiększyć apetyt.

Wino aloesowe:

  • 300 g liści aloesu
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 300 g miodu

Liście zmiksować, wszystko wymieszać i zostawić na 5 dni, po czym odcedzić i gotowe 🙂
Pijemy cyklicznie: Pierwszy tydzień- 3 x dziennie po łyżeczce, drugi do czwartego 3 x po łyżce, po czym robimy przerwę 14 dni i cykl można powtórzyć.

Woda aloesowa: 3-4 rozgniecione, świeże liście aloesu zalać 400 ml wrzątku, zaparzać około 30 minut i odcedzić. Pijemy 50 ml co 8 godzin aby wzmocnić odporność i pobudzić apetyt, zewnętrznie stosować do okładów na oczy i przy stanach zapalnych i ropnych skóry, łzawieniu i świądzie, jako preparat do płukania jamy ustnej, gardła, narządów płciowych i uszu.

Alona: zmiksowane liście należy zagęścić przez ogrzewanie, aż do odparowania wody. Całkowicie wysuszona alona ma postać proszku o gorzkim smaku, łatwo rozpuszcza się we wodzie, glicerynie i alkoholu, raczej nie polecam do samodzielnego wykonania. Alona bardzo silnie drażni ścianki jelita grubego, ma silne działanie przeczyszczające.

Glicerynowy wyciąg z aloesu na skórę:

  • 50g liści
  • 50g gliceryny
  • 50g wody
  • kilka kropel soku z cytryny

Wszystko zmiksować i zostawić na dobę, odcedzić, przechowywac w lodowce. Stosować jako kosmetyk na skóre, jako żel po goleniu i żel na zmarszczki.

źródła:
„Rośliny Lecznicze i ich praktyczne zastosowanie” W. Jaroniewski A.Ożarowski
http:// www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *