Majeranek

Ziele majeranku w roli przyprawy zna każdy, jest lubiany i powszechnie stosowany w kuchni, aromatyczny a do tego leczy to i owo… Dodajemy go do sosów, zup, kiełbas, sałatek, niektórzy robią z niego herbatkę 😉 czyli najprostsze lekarstwo jakie można zrobić z majeranku 🙂 . Taka herbatka na wodzie lub mleku znacznie wspomoże w chorobach gardła, krtani, oskrzeli, w kaszlu mokrym, grypie i przeziębieniu, można do niej dodać miodu lub propolisu. Maść majerankowa znacznie łagodzi intensywny katar.
Majeranek dodany do potraw spowoduje, że nasz żołądek i układ trawienny lepiej poradzą sobie ze strawieniem tłustych i ciężkich potraw, bowiem majeranek pobudza i zwiększa wydzielanie soków trawiennych. Badania prowadzone nad tą rośliną wskazały, że ma ona właściwości antywirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwskurczowe, napotne, poprawiające trawienie, moczopędne i żółciopędne.
Wyciąg z majeranku zwalcza wirusy opryszczki!
Obecność glikozydów fenolowych uwalniających hydrochinon i obecność olejku eterycznego sprawiają, że majeranek stosuje się w zapaleniach i zakażeniach układu moczowego, oczyszczaniu dróg moczowych z piasku i niedużych kamieni, w profilaktyce kamicy u osób z tendencją do ich tworzenia sie, stosuje się go samodzielnie lub w połączeniu z ortosyfonem, rdestem ptasim, zielem skrzypu, zielem nawłoci czy kłączem perzu.
Świeży majeranek nadaje się do okładów na skórę, śluzówkę i oczy, działa przeciwzapalnie. Z majeranku robi się znaną maść majerankową o działaniu antyseptycznym i przeciwwirusowym, stosowaną nawet u noworodków. Z suszonego majeranku warto robić napary i stosowac do przemywania oczu w przypadku zapalenia i świądu w przebiegu alergii, natomiast taki napar jest nieoceniony w przypadku niestrawności i wzdęć- w takiej sytuacji pijemy mocny napar co 2 godziny po pół szklanki. Zewnętrznie naparem przemywamy skórę z wypryskami, krostami i z łojotokiem oraz przebarwienia!

Zbiór: w czasie kwitnienia, suszymy w cieniu
Co zbieramy: całe ziele

Ziele majeranku zawiera:

  • olejek eteryczny, a w nim m.in. cis-sabinen odpowiedzialny za aromat majeranku,
  • glikozydy flawonoidowe (glukozyd luteoliny, apigeniny i diosmetyny),
  • glikozydy fenolowe (arbutyna, metyloarbutyna),
  • garbniki,
  • kwas taninowy, kawowy, labiatowy, chlorogenowy, kumarowy,
  • fitosterole (beta-sitosterol),
  • trójterpenoidy: kwas ursolowy i oleanolowy,
  • parafiny,
  • saponiny,
  • białka (13%), witaminy i sole mineralne.

Wskazania:

  • choroby gardła, krtani,
  • katar
  • zapalenie oskrzeli,
  • kaszel mokry,
  • grypie i przeziębienie,
  • zakażenia dróg moczowych,
  • kamica moczowa,
  • niestrawności, wzdęcia,
  • niedostateczne wydzielanie żółci,

PRZETWORY Z ZIELA MAJERANKU ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):

Napar z majeranku – 2 łyżeczki suszonego lub świeżego majeranku zalać wrzątkiem, przykryć, pozostawić na 15 minut pod przykryciem. Pijemy 3-4 szklanki dziennie

Intrakt z majeranku – 100 g rozdrobnionego ziela majeranku zalać 300 ml lekko ciepłego alkoholu 40-60%, pozostawić na 10 dni, przefiltrowaćodcedzić. Intrakt pijemy w przypadku kłopotów z trawieniem, dolegliwości ze strony wątroby i trzustki, nudności – 5-10 ml.

Sól majerankowa – 30 g rozdrobnionego suszu majeranku, 70 g soli kamiennej – wymieszać, przechowywać w zamkniętym, szczelnym pojemniku – sól wspaniała do pieczonych ziemniaków!!! Taką sól stosujemy do dań ciężkostrawnych.

Oliwa majerankowa – 1 część świeżego majeranku, 3 części oliwy wymieszać, pozostawić na 7 do 10 dni, odcedzić. Oliwą nacieramy opuchnięte miejsca, miejsca po kontuzjach, w bólach reumatycznych.

Ocet majerankowy– jak wyżej, ale oliwę zastępujemy octem (najlepiej jabłkowym lub innym owocowym), zastosowanie jak w przypadku oliwy.

Maść majerankowa– domowym sposobem można ja wykonać na maśle niesolonym. 1 część rozdrobnionego świeżego ziela i 1 część masła rozcieramy starannie w moździerzu i zostawiamy na przynajmniej noc w lodówce. Następnego dnia podgrzewamy powoli całość aby rozpuścic masło i odcedzamy przez gazę. Przechowujemy do miesiąca ze względu na krótka trwałość masła.
Na dłuższe przechowywanie wykonujemy maść majerankową na wazelinie białej (do kupienia w aptece).
2 części majeranku, skrapiamy 1 częścią wódki, po godzinie dodajemy rozpuszczoną na ciepło wazelinę, i całośc lekko ogrzewamy aż do ulotnieia sie zapachu etanolu. Przecedzić przez gazę lub inną tkaninę.

źródła:

https://rozanski.li/703/majeranek-majorana-w-praktycznej-fitoterapii/
G.Brickel „Podarki z zielarskiego ogrodu”
http://www.czytelniamedyczna.pl/4915,zioolecznictwo-i-zalecenia-zywieniowe-wedug-w-hildegardy-z-bingen-cz-ii.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *