Tymianek jest jednym z moich ulubionych ziółek w naparze ze względu na swój niepowtarzalny, intensywny i słodki zapach 🙂 Jest niziutką krzewinką, która od czerwca do sierpnia kwitnie na fioletowo, do celów leczniczych w naszym regionie uprawiany, jego kolebką jest bowiem basen Morza Śródziemnego.
W aptekach znajduje się szereg syropów z wyciągiem z tej rośliny, głównym jego działaniem jest łagodzenie suchego i uporczywego kaszlu, umożliwienie skutecznego odkrztuszenia zalegającej wydzieliny z oskrzeli i płuc, stany zapalne dróg oddechowych, przeziębienie i grypa, gorączka.
Napary i przetwory z tymianku pomogą również w chorobach zapalnych, wirusowych, bakteryjnych z ropą, w zakażeniach pasożytami, grzybicach, świądzie, pomogą w uregulowaniu przemiany materii, działają uspokajająco i rozkurczowo.
Na zewnątrz zastosowanie preparatów z tymianku przynosi pomoc w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, w przypadku opryszczki, grzybicy, pleśniawek, trądziku, łojotokowym zapaleniu skóry, ropiejących ran, rumienia i egzemy.
Zbiór: w czasie kwitnienia od czerwca do sierpnia
Co zbieramy: ziele, suszymy do 40 stopni!
Ziele tymianku zawiera:
- olejek eteryczny, a w nim m.in. eugenol, tymol, pinen,
- garbniki,
- kwasy organiczne: chlorogenowy, kawowy, ursolowy,
- flawony: apigeninę, luteolinę,
- gorycze,
- saponiny,
Wskazania:
- kaszel mokry i suchy,
- przeziębienie, grypa,
- astma, koklusz,
- stany zapalne układu oddechowego,
- gruźlica,
- niestrawność, wymioty, biegunki,
- stany zapalne przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, wątroby i trzustki,
- bóle brzucha, skurcze żołądka i jelit, zapalenie przydatków,
- zaburzenia trawienia, stany zapalne układu moczowego,
- kamica moczowa i żółciowa, niemiły zapach z ust.
- choroby skóry i włosów,
Działanie:
- wykrztuśne
- przeciwkaszlowe
- bakteriobójcze
- lekko znieczulające
- żółciopędne
- napotne,
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne i przeciwropne,
- przeciwgrzybicze
- przeciwwirusowe,
- rozkurczowe,
- uspokajające,
PRZETWORY Z TYMIANKU ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Napar: 2 łyżki ziela tymianku zalać 1 szklanką wrzątku lub gorącego mleka 🙂 po 20 minutach odcedzić i popijać.
Pijemy 3- 4 razy szklance naparu. Małym dzieciom również wolno podawać napar z tymianku 🙂 Pijemy go w przeziębieniu, wzdęciach, kaszlu i dla smaku.
Nalewka tymiankowa – Połowę szklanki świeżego ziela tymianku zalewamy 300 ml wódki lub wina. Zostawiamy na 14 dni, odcedzamy i gotowe.
Pijemy 3-4 razy po łyżeczce przy kaszlu, w przeziębieniu i grypie, rozkurczowo i wyciszająco
Ekstrakt tymiankowy połowę szklanki świeżego ziela tymianku zalewamy 200 ml wódki, pozostawiamy na 10-14 dni, odcedzamy.
Pijemy 406 razy dziennie po pół do 1 łyżeczki
Miód tymiankowy: do 100 ml nalewki lub ekstraktu z tymianku dodajemy 100 ml miodu.
Pijemy 4-6 razy dziennie po 2 łyżeczki, dzieci mogą pić 1-2 łyżeczki płynu 3-5 razy dziennie
Olej tymiankowy- połowę szklanki ziela tymianku zalewamy 20 ml oleju (dobrego) , pozostawiamy na 14 dni i odcedzamy.
Pijemy 3-4 razy dziennie w chorobach dróg żółciowych i wątroby, w zaparciach i kłopotach z przemiana materii.
Olej tymiankowy można zastosować zewnętrznie do nacierania w przeziębieniu, przechłodzeniu, nerwobólach, bólach stawów, w zmęczeniu i osłabieniu. Olej tymiankowy warto stosować do masażu.
Maść tymiankowa – na katar i kaszel – pod nosek
- pęczek tymianku
- masło lub olej kokosowy
Tymianek należy bardzo drobno posiekać, rozgnieść z podłożem w stosunku 1:1 i gotowe!Dokładnie tak samo robimy maść majerankową…
TYMIANEK W KUCHNI
Tymianek w kuchni stosuje się jako roślinkę świeżą i suszoną. Zawiera olejek eteryczny o bardzo charakterystycznym i przyjemnym zapachu (za ten zapach odpowiada TYMOL), znacznie usprawnia przemianę materii i sprzyja trawieniu potraw ciężkostrawnych, mobilizuje wątrobę do produkcji żółci i poprzez rozkurczowe działanie usprawnia jej przepływ. Dość pospolicie stosowany jest w kuchni europejskiej i afrykańskiej, zwłaszcza francuskiej, hiszpańskiej, włoskiej, greckiej i bałkańskiej.
Uwaga- tymianek dodajemy na koniec obróbki termicznej dań – bowiem jak wszystkie zioła z olejkami podczas gotowania czy smażenia dochodzi do ulatniania się owego olejku i utraty walorów.
Najczęściej stosuje się go do potraw tłustych, mięsnych, do produkcji domowych kiełbas, rybnych, bigosu, roślin strączkowych, zup, sosów, pizzy :), do omletów i dań z jajek, makaronu, zapiekanek, dipów. Nie sposób na blogu o ziołach wypisać przepisów z tymiankiem, ale pokuszę się choć o przepis masełko tymiankowe i oliwę tymiankową……
Masło tymiankowe:
- 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka czubata dobrej jakości suszonego
- 200 g masła
- opcjonalnie sól i ząbek czosnku
Nasze ziółko należy dokładnie rozetrzeć w moździerzu lub mikserze, można dodać odrobinę soli i ząbek czosnku. i już!
Oliwa tymiankowa:
- litr oliwy
- pęczek tymianku świeżego lub suszonego
Pęczek tymianku należy umieścić w butelce na dwa tygodnie, świeży tymianek usuwamy, suszonego nie musimy. Wszystko co aromatyczne przejdzie do oliwy. Doskonale sprawdzi się w sałatkach.
Ocet tymiankowy:
- 5 gałązek świeżego tymianku,
- 5 gałązek hyzopu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki,
- 1/2 l octu winnego,
Zioła płuczemy i osuszamy ręcznikiem, umieszczamy w butelce, ząbki czosnku kroimy na plasterki i również umieszczamy w butelce. Listki laurowe nie są obowiązkowe, jednak dodam, że warto 🙂
Dodajemy skórkę i zalewamy octem winnym. Ocet należy pozostawić na 3 tygodnie 🙂
Ocet nadaje się do letnich, lekkich sałat i zielonych liści (rukoli, roszponki, szpinaku), ale i do marynowania mięs i pieczeni, zwłaszcza dziczyzny i wołowiny.