Tymianek pospolity

Tymianek jest jednym z moich ulubionych ziółek w naparze ze względu na swój niepowtarzalny, intensywny i słodki zapach 🙂 Jest niziutką krzewinką, która od czerwca do sierpnia kwitnie na fioletowo, do celów leczniczych w naszym regionie uprawiany, jego kolebką jest bowiem basen Morza Śródziemnego.
W aptekach znajduje się szereg syropów z wyciągiem z tej rośliny, głównym jego działaniem jest łagodzenie suchego i uporczywego kaszlu, umożliwienie skutecznego odkrztuszenia zalegającej wydzieliny z oskrzeli i płuc, stany zapalne dróg oddechowych, przeziębienie i grypa, gorączka.
Napary i przetwory z tymianku pomogą również w chorobach zapalnych, wirusowych, bakteryjnych z ropą, w zakażeniach pasożytami, grzybicach, świądzie, pomogą w uregulowaniu przemiany materii, działają uspokajająco i rozkurczowo.
Na zewnątrz zastosowanie preparatów z tymianku przynosi pomoc w stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, w przypadku opryszczki, grzybicy, pleśniawek, trądziku, łojotokowym zapaleniu skóry, ropiejących ran, rumienia i egzemy.

Zbiór: w czasie kwitnienia od czerwca do sierpnia
Co zbieramy: ziele, suszymy do 40 stopni!

Ziele tymianku zawiera:

  • olejek eteryczny, a w nim m.in. eugenol, tymol, pinen,
  • garbniki,
  • kwasy organiczne: chlorogenowy, kawowy, ursolowy,
  • flawony: apigeninę, luteolinę,
  • gorycze,
  • saponiny,

Wskazania:

  • kaszel mokry i suchy,
  • przeziębienie, grypa,
  • astma, koklusz,
  • stany zapalne układu oddechowego,
  • gruźlica,
  • niestrawność, wymioty, biegunki,
  • stany zapalne przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, wątroby i trzustki,
  • bóle brzucha, skurcze żołądka i jelit, zapalenie przydatków,
  • zaburzenia trawienia, stany zapalne układu moczowego,
  • kamica moczowa i żółciowa, niemiły zapach z ust.
  • choroby skóry i włosów,

Działanie:

  • wykrztuśne
  • przeciwkaszlowe
  • bakteriobójcze
  • lekko znieczulające
  • żółciopędne
  • napotne,
  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne i przeciwropne,
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwwirusowe,
  • rozkurczowe,
  • uspokajające,

PRZETWORY Z TYMIANKU ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):

Napar: 2 łyżki ziela tymianku zalać 1 szklanką wrzątku lub gorącego mleka 🙂 po 20 minutach odcedzić i popijać.
Pijemy 3- 4 razy szklance naparu. Małym dzieciom również wolno podawać napar z tymianku 🙂 Pijemy go w przeziębieniu, wzdęciach, kaszlu i dla smaku.

Nalewka tymiankowa – Połowę szklanki świeżego ziela tymianku zalewamy 300 ml wódki lub wina. Zostawiamy na 14 dni, odcedzamy i gotowe.
Pijemy 3-4 razy po łyżeczce przy kaszlu, w przeziębieniu i grypie, rozkurczowo i wyciszająco

Ekstrakt tymiankowy połowę szklanki świeżego ziela tymianku zalewamy 200 ml wódki, pozostawiamy na 10-14 dni, odcedzamy.
Pijemy 406 razy dziennie po pół do 1 łyżeczki

Miód tymiankowy: do 100 ml nalewki lub ekstraktu z tymianku dodajemy 100 ml miodu.
Pijemy 4-6 razy dziennie po 2 łyżeczki, dzieci mogą pić 1-2 łyżeczki płynu 3-5 razy dziennie

Olej tymiankowy- połowę szklanki ziela tymianku zalewamy 20 ml oleju (dobrego) , pozostawiamy na 14 dni i odcedzamy.
Pijemy 3-4 razy dziennie w chorobach dróg żółciowych i wątroby, w zaparciach i kłopotach z przemiana materii.
Olej tymiankowy można zastosować zewnętrznie do nacierania w przeziębieniu, przechłodzeniu, nerwobólach, bólach stawów, w zmęczeniu i osłabieniu. Olej tymiankowy warto stosować do masażu.

Maść tymiankowa – na katar i kaszel – pod nosek

  • pęczek tymianku
  • masło lub olej kokosowy

Tymianek należy bardzo drobno posiekać, rozgnieść z podłożem w stosunku 1:1 i gotowe!Dokładnie tak samo robimy maść majerankową…

TYMIANEK W KUCHNI

Tymianek w kuchni stosuje się jako roślinkę świeżą i suszoną. Zawiera olejek eteryczny o bardzo charakterystycznym i przyjemnym zapachu (za ten zapach odpowiada TYMOL), znacznie usprawnia przemianę materii i sprzyja trawieniu potraw ciężkostrawnych, mobilizuje wątrobę do produkcji żółci i poprzez rozkurczowe działanie usprawnia jej przepływ. Dość pospolicie stosowany jest w kuchni europejskiej i afrykańskiej, zwłaszcza francuskiej, hiszpańskiej, włoskiej, greckiej i bałkańskiej.
Uwaga- tymianek dodajemy na koniec obróbki termicznej dań – bowiem jak wszystkie zioła z olejkami podczas gotowania czy smażenia dochodzi do ulatniania się owego olejku i utraty walorów.

Najczęściej stosuje się go do potraw tłustych, mięsnych, do produkcji domowych kiełbas, rybnych, bigosu, roślin strączkowych, zup, sosów, pizzy :), do omletów i dań z jajek, makaronu, zapiekanek, dipów. Nie sposób na blogu o ziołach wypisać przepisów z tymiankiem, ale pokuszę się choć o przepis masełko tymiankowe i oliwę tymiankową……

Masło tymiankowe:

  • 2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka czubata dobrej jakości suszonego
  • 200 g masła
  • opcjonalnie sól i ząbek czosnku

Nasze ziółko należy dokładnie rozetrzeć w moździerzu lub mikserze, można dodać odrobinę soli i ząbek czosnku. i już!

Oliwa tymiankowa:

  • litr oliwy
  • pęczek tymianku świeżego lub suszonego

Pęczek tymianku należy umieścić w butelce na dwa tygodnie, świeży tymianek usuwamy, suszonego nie musimy. Wszystko co aromatyczne przejdzie do oliwy. Doskonale sprawdzi się w sałatkach.

Ocet tymiankowy:

  • 5 gałązek świeżego tymianku,
  • 5 gałązek hyzopu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki,
  • 1/2 l octu winnego,

Zioła płuczemy i osuszamy ręcznikiem, umieszczamy w butelce, ząbki czosnku kroimy na plasterki i również umieszczamy w butelce. Listki laurowe nie są obowiązkowe, jednak dodam, że warto 🙂
Dodajemy skórkę i zalewamy octem winnym. Ocet należy pozostawić na 3 tygodnie 🙂
Ocet nadaje się do letnich, lekkich sałat i zielonych liści (rukoli, roszponki, szpinaku), ale i do marynowania mięs i pieczeni, zwłaszcza dziczyzny i wołowiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *