Podagrycznik – na co pomoże, jak działa?
Podagrycznik jest jedną z pierwszych roślin pojawiających się wiosną w lesie. jest bardzo pospolity i trudny do pozbycia się z ogrodu, jeśli jakimś sposobem sie do niego przyplątał. Jest roślina jadalną i leczniczą, znaną już w Średniowieczu – jej spożycie rosło w okresach głodu, używano go głównie do przygotowywania zupy nazwanej barszcznicą oraz na surowo. W Polsce spożywanie tej rośliny nie jest zbyt popularne. Liście są aromatyczne z charakterystycznym lekko gorzkim selerowo- pietruszkowym posmakiem. Zbiór odbywa się od wiosny do września, a najsmaczniejsze są młode listki: w surówkach, sałatkach, sosach i zupach. Podagrycznik można przyrządzić jak szpinak (z czosnkiem i cebulką), czy pesto. Podagrycznik jest moczopędny, przeciwreumatyczny, przeciwzapalny i odżywczy. Zewnetrznie stosuje się go do okładania bolących miejsc w podagrze (dnie moczanowej), reumatyźmie i artretyźmie. W formie doustnej stanowi dobre źródło witamin oraz makro- i mikroelementów, zawiera żelazo, miedź, mangan, tytan, bor, potas, magnez, cynk, chrom, kobalt, witaminy C i A, a wszystko to jest obecne także w preparatach wodnych i etanolowych.
Podagrycznik jest jedną z moich ulubionych roślin, bedzie więc sporo….
Preparaty z podagrycznika
Preparaty z wysuszonych lub świeżych liści podagrycznika są bardzo pomocne w przypadku podagry, bólów reumatycznych, hemoroidów, stanów zapalnych nerek i pęcherza, napary z ziela wykazują słabe działanie uspokajające, moczopędne i przeciwzapalne, a także regulują przemianę materii. Świeże liście przykładane do rany przyspieszą jej zagojenie.
Za tak silne działanie podagrycznika odpowiadają poliacetyleny: falkarindiol i falkarinol , których właściwości wiążą się z hamowaniem enzymów prozapalnych. Falkarindiol działa około trzydzieści razy silniej hamująco na enzym cyklooksygenazę (COX) niż chemiczny lek przeciwzapalny – idometacyna! Substancja ta wykazuje dzialanie cytotoksyczne, czyli takie, które może znaleźć zastosowanie w terapii nowotworów, bowiem działa na wiele różnych, ale najsilniej na gruczolakoraka przewodu pokarmowego (MK-1). Poliacetyleny warunkują działanie przeciwdrobnoustrojowe, m.in. przeciwko bakteriom Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Mycobacterium tuberculosis oraz opornych na izoniazyd Mycobacterium avium. Angelicyna, obecna w podagryczniku hamuje wzrost grzybów z rodzaju Aspergillus i Candida oraz Cryptococcus neoformans. Poliacetyleny pełnią dla rośliny funkcję obronną przed drobnoustrojami (tzw fitoaleksyny).
Zbiór: koniec kwietnia- początek października, największa zawartośc składnikow przypada na pierwszy tydzień maja
Co zbieramy: liście wraz z ogonkami
Podagrycznik zawiera:
- poliacetyleyny (poliiny): falkarinol, falkarindiol, falkarinon, falkarinolon,
- białka,
- tłuszcze,
- węglowodany: glukoza, fruktoza, umbeliferoza
- cholina
- lektyna,
- kwasu palmitynowy,
- β-sitosterol,
- chlorofil,
- flawonoidy,
- kumaryny, furanokumaryny: angelicyna
- karoteny,
- kwasy organiczne,
- sole mineralne,
- terpeny,
- olejki eteryczne,
- prowitaminę A,
- witaminę C
Działanie i wskazania dla podagrycznika:
- w leczeniu dny moczanowej (podagry, stąd tez nazwa 😉 ),
- bóle nerwu kulszowego (rwa kulszowa)
- działanie odżywcze,
- słabe uspokajające,
- moczopędne,
- przeciwzapalne w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza, pomocniczo w kamicy nerkowej,
- żylaki odbytu,
- poprawia przemianę materii.
- surowe liście przyspieszają gojenie się ran,
- z surowych liści robimy oczyszczające i rozgrzewające maseczki, poprawiają oddychanie skóry
PRZETWORY Z PODAGRYCZNIKA
( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Okłady: Rozgnieść umyte liście i przykładać na rany, bolące stawy i ukąszone przez owady miejsca, można zastosować jako maseczkę kosmetyczną – zadziała rozgrzewająco i poprawi oddychanie skóry. Okłady możńa wykonać również z naparu.
Napar: Łyżkę świeżych lub suszonych listków zalać szklanką wrzątku, odcedzić po 10 minutach, pić 3 razy dziennie. Naparu można uzyc do okładów na gazę i owijania bolących stawów.
Sok: Podagrycznik zebrany najlepiej rano rozdrobnić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, wycisnąć sok ( w sokowirówce, wyciskarce), rozcieńczyć przegotowaną wodą lub innym płynem w proporcji 2-3 razy więcej wody niż objętość soku. Przez pierwsze siedem dni pić nie więcej niż 2 łyżki stołowe soku, rozcieńczonego w połowie szklanki płynu, każdego tygodnia dodawać 1 łyżkę stołową soku ale nie przekraczać 5 łyżek dziennie. Taka kuracja ma działanie oczyszczające i odtruwające.
Smak podagrycznika najbardziej przypomina mi seler. Nada się do posypania zupy, sosu, zapiekanek, sałatek… myślę, że ograniczać na siłę jego zastosowań nie warto. 🙂 Oto kilka sprawdzonych propozycji.
Kiszony podagrycznik:
- liście podagrycznika z ogonkami
- 2 liście chrzanu (na słoik)
- woda,
- sól,
- czosnek,
Listki muszą zostać dobrze umyte – upycham je w słoiku, przekładam czosnkiem i czasem chrzanowymi listkami (niekoniecznie, ale warto 😉 ), zalewam gorącą solanką (łyżka soli na litr wody), zakręcam i gotowe.
Podagrycznik duszony:
- szklanka listków podagrycznika,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 2-3 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- odrobinka gałki muszkatołowej,
- 3 ziemniaki,
- śmietana,
Umyć listki, odsączyć. Na oliwie zeszklić cebulę, czosnek, dodajemy osuszone pocięte listki podagrycznika i chwilkę dusimy aby zmiękły. dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, solimy, doprawiamy gałką muszkatołową i ciągle mieszając dusimy aż ziemniaki zmiękną. Możemy- nie musimy dodać 2-3 łyżki śmietany.
Pesto z podagrycznika:
- szklanka liści podagrycznika
- oliwa z oliwek
- sól
Liście zmiksować z solą, przełożyć do wyparzonych niedużych słoiczków, zalać oliwa tak, aby pokryła listki. W piwnicy przechowa się przez kilka miesięcy. Warto pokusić się o wersję bardziej wyrazistą w smaku i bogatszą:
- 200 g liści podagrycznika,
- 75 g startego parmezanu,
- 20 g prażonych orzechów włoskich
- 125 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Zmiksować wszystko, oliwę dodawać na końcu, przełożyć do wyparzonych słoiczków, jeśli jest taka potrzeba– dolać do słoika oliwę aby zakryła całość.
Wiosenna sałatka z podagrycznika
- główka sałaty lodowej,
- 3 pomidory,
- garść listków podagrycznika,
- garść listków bluszczyku kurdybanka,
- garść liści czosnku niedźwiedziego (jeśli jest dostępny)
- 2 łyżki oliwy,
- 1,5 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka majonezu,
- łyżka naturalnego jogurtu,
- pieprz, sól,
- odrobina miodu,
Sałatę i zioła umyć i osuszyć, pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki ( jak kto lubi), listki sałaty i ziół rozdrobnić, wymieszać i polać schłodzonym sosem sporządzonym z pozostałych składników.
Sałatka z jajkami, rzodkiewką i kukurydzą:
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru,
- pól puszki kukurydzy
- dwie spore garści liści podagrycznika
- łyżka majonezu
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki chrzanu (do wyboru)
- pół łyżeczki soku z cytryny
- odrobina miodu,
- sól,pieprz
Jajka ugotować, posiekać, rzodkiewki pokroić w plasterki lub posiekać, liście podagrycznika i szczypior posiekać wymieszać z wszystko z kukurydzą, polać sosem i doprawić wg uznania.
Przyprawa z kminkiem lub jagodami jałowca: na 50 g wysuszonych liści podagrycznika dodać 50 g suchych nasion kminku (lub jagód jałowca), razem zmielić. Przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu w szklanym słoju i używać do doprawiania potraw.
przepis wg Nadieżdy Stogowej,
żródła:
http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2012_244-249.pdf
Cisowski W. Związki flawonoidowe w zielu Aegopodium podagraria L., Herba Pol 1985; 31(3-4):137-40. 2. Nowak B. Leksykon roślin ozdobnych i użytkowych. WP, Warszawa 2000; 192
http://www.czytelniamedyczna.pl/4277,podagrycznik-pospolity-aegopodium-podagraria-l.html
B. Żak-Cyran:”Energia życia. Energia pożywienia”.