Lipy to długowieczne drzewa o oszałamiającym zapachu. Na przeziębienie, gorączkę, dreszcze, nasze babunie zaparzały herbatkę lipową z malinowym sokiem i miodem, kwiatami bzu czarnego i owocami rózy. Napar z kwiatów lipy pomaga w kaszlu, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli, gorączce, chrypie, skurczach żołądka i jelit, działa także uspokajajaco i pomaga zasnąć.
Surowcem zielarskim jest zarówno kwiatostan lipy drobnolistnej i wielkolistnej (szerokolistnej) ale też świeżorozwinięte liście. Powinien być zbierany na początku i w czasie kwitnienia, aby w trakcie suszenia nie zawiązywały się owoce, koniecznie w czasie suchej pogody, z drzew rosnących z dala od ulic i miejsc zanieczyszczonych. Surowcem jest też owoc lipy, jednak rzadziej stosowany i mniej popularny.
Z lipowego drewna produkowany jest węgiel leczniczy, stosowany w leczeniu biegunek i zatruć.
Zbiór: lipa szerokolistna w połowie czerwca, lipa drobnolistna na poczatku lipca
Co zbieramy: całe kwiatostany wraz z podsadką liściową
Kwiatostan lipy zawiera:
- kwasy fenolowe: kwas kawowy, galusowy, chinowy i kwas chlorogenowy,
- flawonoidy- rutyna, hiperozyd, kwercetyna,
- olejek eteryczny- 0,02-0,1-0,38% a w nim: farnezol, octan farnezylu, geraniol, eugenol,
- glikozydoester : tylirozyd, astragalina,
- śluzy ok. 10%, (osłaniające, zmiękczające, przeciwkaszlowe, łagodzące),
- fitosterole,
- garbniki 2%,
- pektyny,
- terpeny,
- sole mineralne,
- witaminy,
- seryna,
- glicyna,
- treonina,
- kwas glutaminowy,
- pektyny,
- saponiny,
- procyjanidyny,
Działanie:
- przeciwgorączkowe i napotne,
- rozkurczowe
- moczopedne
- wzmacniające na naczynia krwionośne
- antyseptyczne
- uspokajające (zwłaszcza dobra dla dzieci)
- powlekające (w kaszlu, podrażnionym gardle)
Działanie po zastosowaniu zewnętrznie:
- przeciwzapalne -(okłady na oczy z naparu w zapaleniu spojówek i powiek, suchości i piasku w oczach, zmęczeniu, obrzęku, przy cieniach i workach pod oczami),
- antyseptyczne,
- nawilżające ,
- osłaniający,
- wybielająco na cerę,
- przeciwświądowe na skóre głowy – płukać głowę i włosy naparem
PRZETWORY Z LIPY ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Listki i pączki lipy są jadalne 🙂 Pączki są słodkawe, lekko śluzowate, pyszne. Listki natomiast można zjeśc na kanapce lub w sałatce, ich smak jest delikatny.
Napar: 1 łyżkę stołową kwiatostanów lipy, zalać szklanką wrzątku, po 20 minutach odcedzić i odcisnąć, pić 4-6 szklanek dziennie w przeziębieniu, gorączce, bólu gardla i kaszlu. Można dodać miód, sok z malin, sok z bzu czarnego.
Napar z lipy można podawać dzieciom4-5 razy dziennie zależnie od wieku.
W przeziębieniu warto połączyc lipę w równych częściach lub z przewagą lipy z innymi surowcami ziołowymi i pić taki napar:
- kwiatostan llipy
- liśc mięty
- kwiatostan rumianku
- lisc maliny
- lisc poziomki
- owoc i kwiat bzu czarnego
- owoc dzikiej róży
Napary w przeziębieniu warto osłodzic miodem (słodzimy OSTUDZONE napary!!!), pić z dodatkiem cytryny i naturalnych soków: malinowego, z bzu czarnego, z rokitnika. Można wspierac się też stosując dobre, dopuszczone do stosowania doustnego olejki eteryczne, czyli 100% naturalne i posiadające atest PZH: olejek melisowy, olejek herbaciany, olejek cedrowy, olejek cyprysowy i olejek pichtowy hamują rozwój wirusów i bakterii. Najsilniej przeciwwirusowo działają olejek cedrowy i melisowy, mają udowodnione badaniami działanie.
Syrop z kwiatów lipy:
- 2 szklanki kwiatostanów lipy
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
- 1 cytryna lub płaska łyżeczka witaminy C
Z wody i cukru robimy syrop cukrowy- zagotowujemy wodę z cukrem tak, aby cały cukier się rozpuścił. Dodajemy sok z cytryny lub wit. C, zalewamy gorącym syropem kwiatostany i pozostawiamy na 2 dni, dwa razy dziennie trochę mieszając. Drugiego dnia dobrze podgrzewamy cały nastaw, aby lipa oddała do roztworu jeszcze więcej dóbr 🙂 .
Po 2 dniach odcedzamy roztwór, zagotowujemy, przelewamy gorący do wyparzonych słoiczków lub butelek i gotowe. 🙂 .
Syrop uwielbiają dzieci 🙂 Jest aromatyczny i przyjemny w smaku. Nadaje się w przeziębieniach, przy gorączce, w osłabieniach, w chorobach gardła, obniżonej odporności, w stanach zapalnych dróg moczowych oraz jako syrop uspokajający i ułatwiający zasypianie. Warto nim również osłodzić herbatkę, piwo lub dolać do wody gazowanej i tak uzyskać znakomitą lemoniadkę.
Nalewka lipowa zalać świeże lub suche kwiaty alkoholem o temperaturze pokojowej, wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dziennie po 5-10 ml w wodzie lub w mleku z miodem. Nalewkę można wymieszać z miodem w proporcji 1:1, który zażywa się 4 razy dziennie po 1 łyżce.
Olej lipowy: pół szklanki świeżych kwiatów zalać 150 ml ciepłego o temp. 40o C oleju lub oliwy; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Olej lipowy stosuje się do celów kosmetycznych, zamiast mleczka oraz do produkcji domowej roboty kremow.
Miód lipowy jest jasny, ma łagodny kwiatowy zapach i lekko ostry smak, zawiera sporo substancji odżywczych. Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami, ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Miód lipowy tak jak i napary z lipy poleca sie w przeziębieniach i grypie. Miód lipowy jest cenny w leczeniu osób z alergiami.
Napar lipowy z miodem lipowym lub lawendowym na mleku ułatwia zasypianie. Na godzine przed snem taki napar z miodem podobno działa cuda 🙂
źródła:
Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987
www.rozanski.ch/fitoterapia2.htm
Anna Mazerant-Leszkowska: Mała księga ziół. Warszawa: Inst. Wyd. Zw. Zawodowych, 1990