Jasnota purpurowa (Lamium purpureum) pobudza trawienie- zwiększa wydzielanie soku żółądkowego i trzustkowego, dzięki czemu poprawia trawienie białek. Obecne w niej związki irydoidowe i flawonoidy warunkują silne działanie przeciwzapalne. Jasnota purpurowa chroni miąższ wątroby, rozluźnia mięśnie szkieletowe, co czyni ja jednym z niewielu ziół stosowanych w bólach pleców spowodowanych nadmiernym napięciem mięśni stabilizujących kręgosłup- miorelaksacyjnych, ogranicza też drżenie mięśni poprzecznie prążkowanych. Hamuje namnażanie bakterii i grzybów, działając bakteriobójczo i bakteriostatycznie w przewodzie pokarmowym, hamuje nadmierne krwawienia miesiączkowe i zmniejsza dolegliwości miesiączkowe, podobnie jak wspomniana już jasnota biała, pomaga w migrenach, bólach głowy różnego pochodzenia, uspokaja. Jasnota purpurowa to jeden z pierwszych wiosennych chwastów w ogrodzie 🙂 . Jak widać, to jest także roślina lecznicza, choć o mniejszym znaczeniu niż jej popularna siostra- jasnota biała.
Zbieramy ziele, czyli cała nadziemną część rośliny lub sam kwiat. Jasnota purpurowa jest spokrewniona z jasnotą białą, jasnotą żółtą- gajowcem, jasnotą różową i plamistą, wszystkie są roślinami o znaczeniu leczniczym. Oczywiście świeżą jasnotę purpurową z powodzeniem można zjeść na surowo w sałatce, zupie, na kanapce 🙂 A co!
Zbiór: kwiecień/maj, liście można zbierać do października
Co zbieramy: kwitnące ziele,
Jasnota purpurowa zawiera:
- związki irydoidowe
- flawonoidy
- kwas chinowy,
- kwas hydroksycynamonowy,
- kwas kawowy,
- kwas chlorogenowy
- olejek eteryczny,
- śluzy,
- sole mineralne,
Działanie i zastosowanie:
- wspomaganie leczenia migren, zwłaszcza o podłożu nerwowym,
- miorelaksacyjna- rozluźnia mięśnie szkieletowe, ogranicza drżenie mięśni poprzecznie prążkowanych,
- zmniejsza dolegliwości menstruacyjne,
- ogranicza obfitosc miesiączek,
- w upławach,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryne,
- przeciwgrzybicze,
- rozkurczowe,
- uspokajające,
- przeciwbólowo w migrenach pochodzenia nerwicowego,
- ochronnie na wątrobę,
- zwieksza wydzielanie kwasu żółądkowego – poprawia trawienie białek,
PRZETWORY Z JASNOTY PURPUROWEJ ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Napar: 1-2 łyżki ziela na szklankę wrzątku. Pijemy przy bólach menstruacyjnych, upławach, migrenach, bólach pleców, nadmiernym napięciu mięśni, niedokwaśności, skurczach przewodu pokarmowego. Napar dzieciom można zaparzyć na mleku- dzieci mogą pić herbatkę lub napar miodowy w przeziębieniu i kaszlu.
Intrakt: 1 część rozdrobnionego świeżego ziela zalać 3 częściami gorącego alkoholu 40%, pozostawić na 7-14 dni, odcedzić. Pijemy w nerwicy i migrenach oraz jak przy naparach w
bólach menstruacyjnych, niedokwaśności, skurczach przewodu pokarmowego 2 razy dziennie po 10-15 ml w 100 ml wody z miodem.
Kulinarnie – ziele warto najpierw spróbowac, aby ustalić czy dość charakterystyczny zapach i smaczek nam pasuje. Jeśli nie- sam kwiat w sałatce będzie czynił powinność 🙂 Można spożywać wraz z innymi listkami i kwiatami, np.”: pokrzywą, czosnkiem niedźwiedzim, kwiatami mniszka, zielem kurdybanka, listkami gwiazdnicy, a wszystko połączyć np. sosem wykonanym z jogurtu naturalnego, majonezu i z dodatkiem jajek 🙂
Ocet z jasnoty purpurowej:
- pół słoika śweżego rozdrobnionego ziela jasnoty,
- woda
- 5 łyżek cukru na każdy litr,
- 4-5 łyżek octu jabłkowego (lub innego dobrego) lub kilka łyżek matki octowej,
Ziółka umieścić w słoiku, zalać ostudzoną już, wcześniej przegotowaną wodą z cukrem, można ale nie trzeba dodać octu lub matki octowej, przykryć ściereczką i pozostawić. Codziennie przemieszać wyparzonym narzędziem. Mieszać nastaw codziennie należy tak długo, aż ziele opadnie na dno. Biały gęstawy osad na górze to matka octowa, nic złego 🙂 Po trzech tygodniach można ocet zlać do butelek i pozostawić do sklarowania. Warto go dobrze odcedzić przez gazę. 🙂
Ocet popijamy rano- łyżkę, dwie na szklankę wody. Jasnota wspomaga trawienie i wspiera naszą wątrobę!