Czosnek niedźwiedzi nie jest tak popularny i znany jak poczciwy czosnek pospolity, choć jego właściwości smakowe, zdrowotne i lecznicze są mocno do niego zbliżone. W Polsce jest pod częściową ochroną. Rośnie dziko w wilgotnych lasach liściastych, zagajnikach, buczynach, w pobliżu wód płynących, tworzy przy tym uroczy zielony, białokwitnący dywanik. W smaku wyraźnie czosnkowy, nie jest za to aż tak intensywny i ostry jak pospolity ząbek 🙂 Czosnek niedźwiedzi wydziela fitoncydy, tzn. związki, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych, grzybów, bakterii. W lesie w jego pobliżu wyraźnie można wyczuć czosnkowy zapach.
Zbiór: kwiecień, maj
cebule- wrzesień, październik
Co zbieramy: liście z ogonkami, rzadko cebule
Surowcem leczniczym są liście z ogonkami, dużo rzadziej cebula.
Czosnek niedźwiedzi zawiera:
- siarczki i wielosiarczki allilowe, glukozynolaty – one odpowiadają za działanie fitoncydowe
- alliina,
- tiosiarczki,
- cysteina,
- winylodisiarczki,
- ajoeny,
- witamina B i C
- merkaptan,
- duże ilości soli mineralnych,
- biokatalizatory z różnych grup chemicznych,
- selen,
- flawonoidy, karotenoidy,
Wskazania:
- miażdżyca
- nadciśnienie
- choroby zakaźne
- rekonwalescencja po chorobach,
- zapalenia układu moczowego,
- zapalenia układu pokarmowego,
- zapalenia układu oddechowego i kaszel, działa wykrztuśnie,
- przeziębienie, infekcje wirusowe i bakteryjne,
- zakażenia pierwotniakami i pasożytami,
- skleroza,
- cukrzyca,
- hipercholesterolemia, hiperlipidemia,
- stan zapalny zatok i oskrzeli,
- grypa,
- zakrzepica, zapalenie żył
- nowotwory,
- odtruwanie
- zewnętrznie do leczenia ran, przewlekłych chorób skóry
Działanie: Czosnek niedźwiedzi ma podobne właściwości lecznicze jak czosnek pospolity. Po zbiorze połączenia siarczkowe odpowiedzialne za wiele działań leczniczych czosnku szybko ulegaja rozkładowi , trzeba go zatem dawkować w większych ilościach niż czosnek pospolity. Jest on też bezpieczniejszy – ryzyko działań niepożądanych jest bardzo nikłe. Wyciągi alkoholowe (wodne są dużo słabsze) z czosnku niedźwiedziego hamują rozwój wielu bakterii, w tym: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enteritidis, oraz grzybów: Cladosporium sp., Aspergillus niger, Penicillium Expansum, Candidaipolytica, Mycoderma, Saccharomycopsis fibuligera, Rhizopus nigricans, Geotrichum candidum. Za to działanie odpowiada głównie allicyna. Ekstrakt alkoholowy należy przechowywać w temperaturze do 4 stopni, w wyższej szereg zwiazków ulega w znacznej części rozkładowi. Za działanie antyoksydacyjne odpowiadają flawonoidy, karotenoidy oraz enzymy: katalaza, peroksydaza i dysmutaza ponadtlenkowa.
Obecnie prowadzone są badania nad toksycznością ekstraktów z czosnku niedźwiedziego nad szeregiem komórek nowotworowych różnego typu, które potwierdzają działanie przeciwnowotworowe.
PRZETWORY Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Napar: 1-2 łyżki suchego lub świeżego ziela zalać 2 szklankami gorącego mleka lub wrzątku, popijać 3-4 razy dziennie poo 200 ml
Nalewka: pół szklanki ziela suszonego zalać 400 ml wódki, pozostawić na14 dni; przecedzić, pić 3-4 razy dziennie 102 łyżeczki. Nalewka nadaje sie dla dzieci ale podana w mleku z miodem Zmiany skórne: trądzik, ropne zmiany, owrzodzenia, choroby bakteryjne lub grzybicze przemywać nalewką 3-5 razy w ciągu dnia.
Intrakt: 1 część świeżego ziela zalać 40-60% alkoholu, pozostawić na 14 dni, odcedzić, pić 50 ml raz dziennie. W kaszlu i chorobach układu oddechowego i przeziębieniu na miodzie, po 5-10 ml 3-5 razy dziennie. Dzieciom i zewnętrznie jak w przypadku nalewki wyżej.
A teraz czas na zastosowania kulinarne 🙂 Wysuszone liście mają bardzo przyjemny, charakterystyczny czosnkowy zapach i smak, ale nie są aż tak ostre. Z powodzeniem listki te mozna dodać do twarożku, warto zrobić z nich pesto, doprawiać nimi sosy (zamiast czosnku pospolitego), zupy, posypywać kanapki, dodawać do sałatek, jeść na surowo, przy wyrobie serów dodawać jako dodatek.
Pesto najprostsze 1:
- liście czosnku niedźwiedziego
- oliwa z oliwek
- sól
Liście czosnku zmiksować z solą, przełożyć do wyparzonych niedużych słoiczków, zalać oliwa tak, aby pokryła listki. W lodówce lub zimnej piwnicy przechowa sie przez kilka miesięcy.
Pesto z czosnku niedźwiedziego 2:
- 3 szklanki liści czosnku niedźwiedziego,
- ½ szklanki pestek uprażonych pestek dyni lub uprazonych orzechów włoskich
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- ¼ szklanki oliwy,
- 1 lyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz wg uznania
Wszystkie składniki oprocz oleju zblendować, na końcu dodać olej, doprawić. Stosować jako sos
do makaronu, ryżu, kasz, pastę do kanapek, dodatek do zup. Przechowywać w lodówce, w słoiku.
Pesto z czosnku niedźwiedziego 3 (mój ulubiony):
- 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 75 g startego parmezanu,
- 20 g prażonych orzechów włoskich
- 125 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Zmiksować wszystko, ale oliwę dodawać na końcu miksowania, przełożyć do wyparzonych słoiczków, jeśli jest taka potrzeba – dolać do sloiczka oliwę tak aby zakryła zielona masę.
Kiszony czosnek niedźwiedzi:
- posiekane liście z ogonkami
- 2 łyżeczki soli kamiennej na litrowy słoik
- opcjonalnie: chrzan, koper, liść laurowy, ziele angielskie,
- woda
Czosnek niedźwiedzi siekamy, układamy w słoiku dość ciasno, jeśli chcemy – dodajemy przyprawy, zalewamy gorącą solanką jak ogórki 🙂
Niektórzy jako przyprawę dodają też ostrą paprykę 🙂
Suszony czosnek niedźwiedzi dość mocno traci na wartości i walorach, ale i tak warto to zrobić i zachować jego moc. Suszymy go krótko, do 40 stopni, przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Czosnek mrożony, wcześniej posiekany jest znakomitą posypką do sałatek, ziemniaków, zupy, czego sobie po prostu „zachcemy” .
Smacznego!
Danuta Sobolewska, Irma Podolak, Justyna Makowska-Wąs. Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview. „Phytochemistry Reviews”. 14, 1, s. 81–97, 2015
Dietrich Frohne: Leksykon roślin leczniczych. Wrocław: MedPharm Polska, 2010, s. 52-53
Łukasz Łuczaj: Dzikie rośliny jadalne Polski. Krosno: Chemigrafia, 2004, s. 54-55
Marian Nowiński: Dzieje upraw i roślin leczniczych. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1983, s. 195-196