Aksamitka rozpierzchła znana jest też pod nazwami: turek, śmierdziuszek, byczek, szarańcza, tagetes, to bardzo znana roślinka z kwiatowych rabatek. W ogródkach chętnie rośnie też aksamitka wzniesiona, błyszcząca, wąskolistna oraz drobna. Z każdej tej odmiany nasze zdrowie może skorzystać. Roślinka ta rośnie chętnie i kwitnie długo i w ogródku i w skrzynce, nie trzeba być zatem właścicielem kawałka ziemi, wystarczy posiadać tą w skrzyneczce.
Zbiór: czerwiec – październik
Co zbieramy: głównie płatki, rzadziej cały koszyczek i ziele
Surowcem leczniczym jest koszyczek aksamitki (kwitnący kwiat) oraz cała nadziemna część kwitnącej rośliny, czyli ziele. Najbardziej wartościowa jest świeża roślinka, jej ciemne , brązowe lub pomarańczowe świeże płatki. Zapewne zdecydujemy się na jej suszenie, należy robić to w cieniu, w temperaturze do 30-35 stopni. Dno kwiatowe jest gorzkie, lepiej zatem spożywać same płatki.
Najbardziej spektakularna i znaną właściwością aksamitki jest ochrona plamki żółtej siatkówki oka. Przemysł farmaceutyczny właśnie z tej roślinki pozyskuje luteinę do produkcji tabletek i kapsułek na poprawę ostrości wzroku, zapobiegającym zwyrodnieniu plamki żółtej, a preparaty te wcale nie są tanie… Luteina i zeaksantyna są jedynymi barwnikami z grupy karotenoidów, obecnymi w plamce żółtej oka. Stanowią naturalny filtr, znacznie osłabiający niekorzystne działanie światła dzięki żółtej barwie, absorbują głównie fale światła niebieskiego, najbardziej szkodliwe dla siatkówki. Są silnymi antyoksydantami. W ciemnych płatkach jest tak dużo luteiny, że 100 gram płatków może zawierać jej więcej niż paczka kupionych tabletek.
Płatki aksamitek można po prostu zerwać i zjeść. Tak, po prostu. Wspomniałam, że dno kwiatowe jest bardzo gorzkie, zjadać należy zatem same płatki. Płatkami można posypać kanapki, sałatki, warto spożyć je z odrobina tłuszczu. Świeże kwiaty aksamitek mają silne właściwości żółciopędne, żółciotwórcze, przeciwpasożytnicze, przeciwdepresyjne, antybakteryjne, fungistatyczne, wykrztuśne i moczopędne. Alkoholatura na świeżych kwiatach lub świeżym zielu (1:5 lub 1:10, na alkoholu 50-60%) znosi stany lękowe, depresji i nerwice wegetatywne, np. ścisk żołądka, nerwicę serca, nerwicę jelit.
Aksamitki mają szereg innych składników dzięki którym ich działanie lecznicze jest tak bogate.
Zawartość związków czynnych w aksamitce rozpierzchłej:
- olejki eteryczne: tageton, ocymen, linalool, estragol (metylochawikol), anetol, kariofilen, nerolidol, metyloeugenol i germakren
- karotenoidy: luteina, zeaksantyna
- tiofeny
- flawonoidy: kwercetyna, rutyna, izoramnetyna
- inne: fitoncydy – grupa zwiazków działających przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo
Działanie aksamitki:
- chroni plamkę żółtą oka
- tonizująco
- przeciwpasożytniczo (leishmania, przywry – działanie nerolidolu)
- wykrztuśnie
- antybakteryjnie
- fungistatycznie (przeciwgrzybicze)
- rozkurczowo
- ochronnie dla komórek wątroby
- ochronnie dla trzustki
- ochronnie dla nerek
- antystresowo
- genoprotekcyjne
Wskazania do stosowania aksamitki rozpierzchłej:
- choroby siatkówki,
- zwyrodnienie plamki żółtej i zapobieganie zwyrodnieniu,
- marskość i stłuszczenie wątroby,
- infekcje i stany zapalne układu moczowego, płciowego i oddechowego,
- infekcje skóry,
- nowotwory,
- borelioza,
- grypa,
- leiszmanioza,
- zakażenie przywrami.
PRZETWORY Z AKSAMITKI
( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Na świeżo
dodatek do sałatek, kanapek, masła, warto spożywać płatki z olejami aby zwiększyć wchłanianie luteiny. Spożywamy 1-3 koszyczki (same płatki) dziennie dla zdrowia oczu:)
Susz z aksamitki
płatki aksamitek suszymy w stanie rozłożonym w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni – w woreczku, na płasko, w piekarniku, jak kto chce 😉 Byle w cieniu!
Nalewka z aksamitki
100 g suchych płatków rozdrobnić, zalać 900 ml spirytusu, odstawić w ciemne miejsce na minimum tydzień, codziennie wstrząsać, zażywać kieliszek dziennie na czczo.
Alkoholatura gorąca
1 część ziela zalać 5 częściami alkoholu 50-60% – świeży surowiec zalac gorącym alkoholem, zażywać kieliszek dziennie
Napar z aksamitki
łyżkę ziela zalać wrzątkiem i zostawić na 30 minut. Przecedzić, popijać po 100 ml w przypadku zakażeń układu oddechowego, kaszlu, przeziębieniu.
Masło z aksamitką
garść posiekanych świeżych płatków lub pokruszonych suchych rozetrzeć ze 150g miękkiego masła. Aksamitka jest dość gorzka, ale masełko znakomicie rozpuści dobroczynne dla oczu luteine i zeaksantynę. Oczywiście dodatkowo można rozetrzeć też bazylię, majeranek, tymianek, co lubimy!.
Oprócz omawianego działania leczniczego, aksamitka w ogrodzie spełnia też inną ciekawą rolę, może służyć do ochrony innych roślin przed chorobami i szkodnikami -sadzona w pobliżu warzywnika z roślinami korzeniowymi odstrasza nicienie, a w sąsiedztwie róż i pomidorów, ogranicza występowanie mszyc- przywabia bzygi, będące naturalnym wrogiem mszycy.
Piękną aksamitkę wykorzystuje się do przygotowywania ekologicznych preparatów ochrony roślin, np.: wyciągu służącego do zwalczania mszyc:- 0,5 kg kwitnących roślin zalać 5 l wody i odstawić na dobę, stosować bez rozcieńczania, czy też wywaru stosowanego jako zaprawa przeciwgrzybowa przed sadzeniem cebul- 0,5 kg suszonych roślin zalać 3 l wody i gotować przez pół godziny, po ostygnięciu stosować bez rozcieńczenia do namoczenia cebul.
Zjadam bezposrednio 2 – 3 z roslinki gdy jestem na działce. Jakież było zdziwienie sąsiadki z za płotu gdy zobaczyła co jem.