Goździkowiec korzenny (Eugenia caryophyllata v. Eugenia aromatica) to przyprawa znana z zimowych pierników, kompotu z dynii, świątecznych ozdób pomarańczowo – goździkowych, herbat rozgrzewających, grzańca, gorącej herbatki z miodem, pomarańczą i goździkiem…
Surowcem przyprawowym i leczniczym jest nierozwinięty ususzony kwiat. Zawarty w ich olejku eugenol ma niezwykłe właściwości – przeciwbólowe, antyseptyczne, przeciwzapalne, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, pobudza krazenie krwi i działa rozgrzewająco. Ich siła działania przeciwutleniającego jest ogromna – wśród produktów spożywczych goździki zajmują miejsce w czołówce. Do zalet goździków dopisujemy opóźnianie procesów starzenia skóry i hamowanie rozwoju nowotworów !!! Żucie goździków hamuje procesy fermentacji i procesy gnilne w jamie ustnej i gardle oraz w jelitach! Olejek goździkowy odstrasza skutecznie komary i pająki.
Goździki dostępne w sprzedaży doskonale nadają się do opisywanych zastosowań, zawierają:
- olejek eteryczny, ok. 15-20% , a w nim terpen eugenol (70-90%), kariofilen i acetyloeugenol,
- garbniki (10%),
- żywice (8%),
- tłuszczowce,
- woski i kwasy organiczne, głównie fenolowe,
- mangan, żelazo, wit. A,C,K
Zastosowania:
- ból zęba ( goździki należy żuć – 3-8 szt. dziennie)
- ból gardła
- bóle mięśni – do nacierania olejkiem goździkowym w oleju jadalnym albo nalewką
- zaburzenia trawienia, odbijanie, niestrawność
- biegunka,
- stany zapalne układu trawiennego;
- nieprzyjemny zapach z jamy ustnej ( goździki należy żuć – 3-8 szt. dziennie)
- stany zapalne skóry i błon śluzowych (okłady z naparów lub z olejku goździkowego w odrobinie oleju jadalnego),
- nadmierne pocenie się stóp – kąpać stopy w wodzie z dodatkiem nalewki lub odwaru goździkowego,
- przeciwpasożytniczo – dobrze połączyć z olejem z czarnuszki
- przeciwświądowo – olejek zastosowany miejscowo
PRZETWORY Z GOŹDZIKÓW ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Szusz: najlepsze efekty w chorobach jamy ustnej daje żucie 2-3 goździków naraz w przypadkach:
bólu zęba, zakażeń jamy ustnej, bólu gardła!!! nieświeżym oddechu. Goździki można zmielić (tuż przed spożyciem, inaczej składniki czynne- zwłaszcza nieoceniony eugenol, szybciutko się ulotnią) i posypywać nimi dania: zupy, sosy, mięso, ciasteczka.
Nalewka: połowę szklanki goździków zalać 400 ml wódki, pozostawić na 14 dni, odcedzić, pić 3-4 razy dziennie po 5 ml w 50 ml wody lub mleka.
Nalewkę można dodać do kąpieli stóp lub stosować zewnętrznie; po umyciu nóg przetrzeć je nalewką. Przemywać skórę twarzy lub stosować do płukania po rozcieńczeniu – 1 łyżka nalewki + 150 ml wody. Nalewkę wcierać w bolące miejsca przy mięśnio-, nerwo- i stawobólach. Taka
nalewka rozpylona lub wtarta w skorę odstrasza owady i roztocza 🙂
Odwar: 2 łyżki goździków zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, pozostawić na 15 minut i przecedzić.
Stosować do kąpieli nóg, do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach ropnych i zapalnych oraz przy nieprzyjemnym zapachu.