Przytulia czepna to taki mały pasażer na gapę, bowiem „czepia się” haczykami czego może, wiosną ze spaceru wcale nie trudno wrócić do domu właśnie z taką zdobyczą. Napary z niej oczyszczają i wzmacniają cały organizm, oczyszczają krew, są silnie moczopędne,
poprawiają krążenie krwi, przeciwdziałają zakrzepicy, wspomaga leczenie żylaków, prostaty, hemoroidów, a także miażdżycy. To nie jedyny gatunek przytulii, który ma zastosowanie w medycynie ludowej, inne z przytulii to właściwa, wonna, wyprostowana, łąkowa, a surowcem w każdym przypadku jest ziele przytulii, czyli cała jej nadziemna część. Ziele przytulii zbieramy od wczesnej wiosny do jesieni.
Przytulię można spotkać w lasach, zagajnikach, na trawnikach, na podwórkach, polach, parkach i w ogrodach. Drobne pędy od połowy do półtora metra są rozgałęzione, leżą lub wspinają się a łodygi maja charakterystyczny, czterokanciasty przekrój.
Zbiór: kwiecień-sierpień
Co zbieramy: ziele
Przytulia zawiera:
- asperulozyd (glikozyd),
- kw. cytrynowy, kw. galusowy i askorbinowy( witaminę C),
- saponiny,
- alkaloidy,
- krzemionkę,
- olejek eteryczny,
- sole mineralne, w tym dużo jodu,
- kumaryny,
- gorycze,
- flawonoidy, karotenoidy,
Wskazania:
- oczyszczanie układ limfatycznego, obrzęki, przywracanie prawidłowej ilości wody w organizmie,
- skąpomocz, kamica moczowa,
- stany zapalne węzłów chłonnych,
- choroby migdałków,
- oczyszczanie i odtruwanie krwi przy wypryskach, trądziku,
- niedokrwistość,
- regulacja krwawień miesiączkowych, upławy (okłady i picie naparu)
- usuwanie nadmiaru śluzu z organizmu,
- zaburzenia trawienia, wrzody żołądka,
- miażdżyca,
- okłady z naparu: na wrzody, egzemę, łuszczycę, łojotok,
- mycie naparem – odświeża skórę i ją optycznie odmładza,
- dna moczanowa, reumatyzm, zatrucia, choroby zakaźne,
PRZETWORY Z PRZYTULII ( o przetworach i preparatach z roślin więcej TU):
Napar: 2 łyżki przytulii zalać 2 szklankami wrzątku, parzyć pod przykryciem 10 min.
Taki napar oczyszcza drogi oddechowe, usuwa nadmiar śluzu, oczyszcza krew i limfę. Przy obrzękach pije się go 2 razy dziennie po poł szklanki lub 4 razy po 100 ml do ustąpienia objawów. Dzieciom od 3 roku życia podajemy połowe tej ilosci.
Odwar: 2 łyżki ziela zalać 2 szklankami wody, gotować 8 minut, odstawić na 5 minut, odcedzić. Pijemy tak, jak napar.
Herbatka przeciwnowotworowa wg Marii Treben
- 200 g przytulii,
- 200 g nagietka,
- 100 g krwawnika,
- 100 g pokrzywy.
Zioła zalać 1,5 litra wrzątku, parzyć Pije się 2-3 łyki co 20 minut. Nagietek i przytulia mają działanie przeciwnowotworowe. Pokrzywa i krwawnik oczyszczają, zapobiegają rogowaceniu.
Nalewka z przytulii- pół szklanki ziela suchego zalewamy 400 ml wódki lub spirytusu, zostawiamy na 14 dni, odcedzamy. Pijemy 3-5 ml 3 razy dziennie przy zaburzeniach trawienia i obrzękach. Nalewką z przytulii można przemywać skórę łojotokową, nadmiernie potliwą, rany, owrzodzenia, odparzenia.
Nalewka z przytulią:
- 50 g ziela przytulii,
- 50 g kwiatu nagietka,
- 50 g ziela nawłoci,
8 łyżek mieszanki wsypać do słoika, zalać 0,5 litra wódki lub 70 % spirytusu, macerować przez 10 dni codziennie wstrząsając, odcedzić. Pić się 3 razy dziennie łyżkę nalewki w stanach zapalnych migdałków, chorobach skóry i przeroście prostaty.
Oliwka z przytulii wg Stefani Korżawskiej
2 garście pokrojonej przytulii wsypać do słoika, zalać 0,5 l oliwy z oliwek. Słoik wstawić do garnka z wodą, zagotować, podgrzewać godzinę, odcedzić i przelać do czystego słoika. Oliwką smaruje się powiększone węzły chłonne i szyję przy guzkach tarczycy.Działanie.
Proszek z przytulii: Ziele wysuszyć i sproszkować. Zażywać po łyżeczce 3 razy dziennie popijając obficie. Proszek znakomicie nadaje się do zasypywania ran mokrych, wysypek, nadżerek, potówek i owrzodzeń. Można go zmieszac z maścią 1:1 ułatwiającą przyleganie proszku do skóry – np.: Alantan, Linomag.
Mel (miód) przytuliowy: na każdą łyżeczkę proszku przytuliowego dodać 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki gliceryny lub wódki. Zażywać 3 razy dziennie po łyżce.
Sok z przytulii: Świeżą roślinę należy zmielić. Na każdą szklankę uzyskanego ziela dodajemy pół szklanki przegotowanej, letniej wody, macerujemy przez 8 godzin. Pozostałą po odcedzeniu masę roślinną odcisnąć w sokowirówce, dodać do maceratu. Pić 4 razy dziennie po 50 ml.
Na zimę można taki sok zakonserwować poprzez zalanie miodem (100 ml soku: 200 ml miodu), winem (100 ml soku: 200 ml wina), wódką (100 ml soku: 100 ml wódki) lub zasypanie cukrem (100 ml soku: 200 ml cukru) .
Sok pomaga w takich problemach jak: skąpomocz, ropomocz, kamica moczowa, obrzęki, dna, reumatyzm, choroby skórne, zatrucia, zaburzenia przemiany materii, choroby zakaźne.
źródła:
http://www.rozanski.ch/fitoterapia3.htm
https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/najczestsze-objawy-chorobowe,powiekszone-wezly-chlonne—przyczyny–objawy–leczenie,artykul,1577367.html
W: The Plant List (2013). Version 1.1. [on-line]