Wiesiołek dwuletni ( Oenothera biennis) to pospolity i piękny „chwast”. Lecznicze właściwości zawdzięcza bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe nasiona, jednak i ziele tej rośliny ma właściwości prozdrowotne. Wiesiołek działa w szczególności na układ trawienny i pracę wątroby, działa na nią ochronnie , reguluje przemianę materii, działa żółciopędnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwcukrzycowo, przeciwzawałowo, uodparnia na choroby, działa wzmacniająco, obniża ciśnienie krwi. odtruwa. Kwitnie od czerwca do sierpnia i wtedy jest to najlepszy czas na zbiór jego ziela.
Najpopularniejszym preparatem z tej rośliny jest olej z wiesiołka w postaci tłoczonego na zimno oleju lub w postaci oleju w kapsułkach. Samodzielne tłoczenie oleju w domu jest niemożliwe, zachęcam więc do mielenia zakupionych nasion np. w młynku do kawy i dodawanie go do ostudzonych dań. Ważne jest to, aby zawsze był to świeżo zmielony proszek.
Właściwości oleju z wiesiołka są związane z obecnością jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, stanowiących nawet 92% tego oleju. W oleju z wiesiołka występują głównie kwasy omega-6, do których należą między innymi kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA). Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega powstawaniu miażdżycy, usprawnia pracę serca i układu krążenia.
Olej w ilości 20-30% można zastosować jako kosmetyk w domowej roboty kremach, balsamach czy maseczkach – doskonale nawilża skórę, i dodaje jej sprężystości także osobom z problemami z atopią, poprawia kondycję włosów i paznokci. Stosowany doustnie przez osoby z trądzikiem i łuszczycą ułatwi oczyszczanie skóry i usuwanie toksyn. Nie bez powodu osoby mądrze odchudzające się sięgają po ten olej (wraz z lnianym).
Tzw. dobre tłuszcze znacznie usprawniają pracę układu odpornościowego, działają też przeciwzapalnie, stąd późne lato, czyli czas, kiedy wiesiołek wydaje nasiona jest świetnym okresem na wzmożone spożywanie tego surowca- przed jesienią jako obronę przed infekcjami, grypą, chorobom wirusowym. Przeciwzapalne działanie kwasów w oleju pomoże osobom cierpiącym na choroby stawów, bóle zwyrodnieniowe i reumatyzm, pomogą w regeneracji uszkodzonych więzadeł oraz w regeneracji tkanki chrzęstno – stawowej. U kobiet olej z wiesiołka poprawia nastrój, złagodzi dolegliwości w zespole napięcia przedmiesiączkowego, poprawi gospodarkę hormonalną.
Olej z wiesiołka jest nieoceniony u osób z zaburzoną koncentracją (również u dzieci ), zaburzonym nastrojem, kłopotami z pamięcią, demencją, rozkojarzeniem a nawet depresją, problemami ze wzrokiem. Kwasy nienasycone są składnikiem komórek mózgowych i w myśl zasady, że jesteś tym, co jemy, zastąpienie złych, nasyconych tłuszczy tymi dobrymi, musi nieść ze sobą poprawę zdrowia. 🙂
Pamiętać należy, że istotna jest równowaga między podażą kwasów omega3: omega-6 w diecie (idealna proporcja to 1:1 ), nie należy więc spożywać TYLKO oleju z wiesiołka, ekologiczny olej rzepakowy czy dobrej jakości smalec są najlepszym źródłem kwasów omega-3, ale o tym innym razem…..
Zbiór: czerwiec-sierpień
Co zbieramy: nasiona- sierpień, ziele- czerwiec- sierpień
Wiesiołek zawiera:
- kwasy omega-6: gamma-linolenowy i kwas linolowy,
- minerały: wapń, magnez, cynk, selen,
- witamina E, F,
- fitosterole,
- flawonoidy,
- kauczuk,
- kwasy organiczne,
- garbniki,
Wskazania:
- zaburzenia metaboliczne,
- choroby wątroby i trzustki,
- miażdżyca,
- nadciśnienie,
- cukrzyca,
- zespół napięcia przedmiesiączkowego i łagodzenie wahań nastroju,
- kłopoty z koncentracją i pamięcią,
- osłabienie,
- zatrucia,
- choroby skóry,
- trądzik, łuszczyca,
- choroby alergiczne,
- zapalenie układu moczowego,
- rekonwalescencja,
Napar: 1 łyżkę nasion lub ziela zalać 1 szklanką wrzątku, zostawić na 15 minut, odcedzić. Pijemy 3-4 razy dziennie po pół szklanki.
Proszek z wiesiołka: nasiona lub ziele zmielić w młynku na proszek, spożywać 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce w jogurtach, sosach, zupach….
Miodek z wiesiołka: na każdą 1 łyżeczkę proszku wiesiołkowego dodajemy 1 łyżkę miodu i pół łyżeczki wina lub gliceryny, mieszamy i spożywamy 3 razy dziennie po łyżce.
Nalewka winna z wiesiołka: : pół szklanki nasion lub suchego ziela zalać 200 ml ulubionego wina , pozostawić na 14 dniodcedzic i pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki. 🙂
WIESIOŁEK W KOSMETYCE 🙂
Kosmetyki zawierające olej z wiesiołka zdecydowanie ujędrniają skórę, łagodzą jej podrażnienia, wzmacniają ją, nawilżają i widocznie poprawiają jej napięcie.
Maseczka odmładzająca:
- dwie kapsułki z olejem z wiesiołka lub pół łyżeczki oleju,
- 1 łyzka miodu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 kapsułki witaminy E,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Kapsułki wycisnąć, dodać pozostałe składniki i dobrze wy,mieszać. Można dodać wodę, aby konsystencja była łatwiejsza do nakładania. Maseczkę nakładamy na twarz i szyję na 20 minut, po czym zmywamy ją ciepłą wodą 🙂
Maseczka nawilżająco-ujędrniająca:
- 3 łyżki nasion wiesiołka,
- woda
Nasiona wiesiołka należy drobno zmielić, dodać tyle wody, aby powstała dosyć rzadka papka. Taką papkę należy powoli podgrzewać aby zgęstniała, ostudzoną nałożyć na twarz i szyję na 20 minut, po czym zmyć ciepłą wodą. 🙂
Wiesiolek dwuletni nalezy do cennych ziol – w swoim zielu zawiera kauczuk, kwasy organiczne, garbniki i flawonoidy. W nasionach natomiast znajduje sie m.in. duzo, bardzo zdrowego, bogatego w nienasycone kwasy tluszczowe oleju. W medycynie ludowej liscie stosuje sie w formie herbat przeciw biegunce. Cala roslina jest tez jadalna. Mozna jesc zarowno jej ziele, kwiaty i korzen. Jej smak opisywany jest jako pieprzny.
To prawda. Mimo, że nie możemy samodzielnie pozyskiwać oleju z nasion, to z powodzeniem wykorzystamy pozostałe części wiesiołka 🙂
Nasiona osobiście mielę i zjadam łyżeczką